ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια



Λίγα λόγια

Το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια παράγεται από τα μαύρα έλατα του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία. Ξεχωρίζει για τη γεύση του, την πυκνόρρευστη υφή του, τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα και το ιδιαίτερο, χρυσίζον, χρώμα του, το οποίο θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καραμέλα και βανίλια.

Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά από το υπόλευκο χρώμα του, με τις ανταύγειες που δημιουργούνται στο εσωτερικό του να το εμφανίζουν ανοιχτόχρωμο, αδιαφανές και χρυσίζον. Χάρη στο χρώμα του μάλιστα ονομάστηκε «βανίλια». Είναι παχύρρευστο, έχει λιγότερη υγρασία από όλα τα υπόλοιπα μέλια και δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Έχει χαρακτηριστική κι επίμονη γεύση του που θυμίζει καραμέλα βουτύρου ή βανίλια. Η θρεπτική του αξία είναι πολύ μεγάλη, αφού έχει υψηλή συγκέντρωση σε ιχνοστοιχεία και μικρή συγκέντρωση σε σάκχαρα.

Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;

Το σύμπλεγμα του όρους Μαινάλου με τις γειτνιάζουσες περιοχές αποτελούν την οριοθετημένη ζώνη παραγωγής. Καταλαμβάνουν έκταση 700.000 στρεμμάτων του κεντρικού και βόρειου τμήματος της Αρκαδίας σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 700 έως 1980 μέτρα. Εντός του συμπλέγματος αυτού υπάρχει το δάσος της αυτοφυούς ελάτης της Κεφαλληνιακής. Το δάσος αυτό και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη μελισσοκομία. Εκτός από τους Αρκάδες μελισσοκόμους, η περιοχή φιλοξενεί και μελισσοκόμους από τις γύρω περιοχές της Πελοποννήσου. Κάθε χρόνο περί τα τέλη Μαΐου συγκεντρώνονται πολλές χιλιάδες κυψέλες, οι οποίες παραμένουν ως τα μέσα Ιουλίου, όταν και σταματά η μελιτοέκριση. Το Δασαρχείο Βυτίνας πραγματοποιεί διαρκείς και συστηματικούς ελέγχους στα εισερχόμενα και εξερχόμενα μελισσοσμήνη προκειμένου να διασφαλίζει την ποιότητα της παραγωγής.

Πώς παρασκευάζεται;

Το μέλι αυτό δε συλλέγεται από άνθη, αλλά από ένα μελίτωμα (ρητίνη) που παράγεται στον κορμό του μαύρου ελάτου. Η περιεκτικότητα του σε μέλι από το έλατο είναι τουλάχιστον 80%. Μόλις οι κηρήθρες γεμίσουν, μεταφέρονται στην αποθήκη, όπου απολεπίζονται και τοποθετούνται στο μελιτοεξαγωγέα. Είναι τόσο πηχτό το μέλι αυτό, ώστε αν καθυστερήσει ο μελισσοκόμος να τρυγήσει τις κηρήθρες του περισσότερο από μια εβδομάδα, τότε αυτό σχεδόν στερεοποιείται και δε βγαίνει στο μελιτοεξαγωγέα. Με τη βοήθεια της φυγόκεντρου δύναμης και μόνο, το μέλι απελευθερώνεται, φιλτράλεται σε απλά φίλτρα σίτας και τοποθετείται σε ανοιξείδωτα δοχεία. Στη συνέχεια τυποποιείται και διοχετεύεται στο καταναλωτικό κοινό. Η τυποποίηση λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στη ζώνη παραγωγής. Η παραγωγή του μελιού αυτού είναι γενικά δαπανηρή, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος καταστροφής των κηρήθρων κατά την εξαγωγή του.

Ποιοί το παράγουν;







Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Πελοπόννησος

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video