Κοντά στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας βρίσκεται ένας πολύ αξιόλογος μουσειακός χώρος, αφιερωμένος στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας από τον επαναστατικό αγώνα του 1821 ως τις μέρες μας.
Πρόκειται για το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, που ιδρύθηκε το 2005 και στεγάζεται σε κτίριο που παραχωρήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Την ιστορική αναδρομή στους αιώνες της Τουρκοκρατίας (στολές, πολεμικό υλικό) διαδέχονται τα εκθέματα της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους Μακεδονομάχους που κατάγονταν από τη Μεσσηνία.
Ακολουθούν τα ιστορικά κειμήλια που αφορούν τον Α’ και το Β’ Βαλκανικό Πόλεμο των ετών 1912-1913 (ανάμεσά τους, λάφυρα των εχθρών, Τούρκων και Βουλγάρων). Την ενότητα των Βαλκανικών Πολέμων διαδέχονται τα εκθέματα που σχετίζονται με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) και τη μοιραία για τον ελληνισμό Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922).
Ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-1944), ενώ γίνεται αναφορά τόσο στην Εθνική Αντίσταση όσο και στις κατά καιρούς ειρηνευτικές αποστολές του Ελληνικού Στρατού (Κορέα, Σομαλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Πόλεμος Κόλπου, Αφγανιστάν).
Ξεχωριστή ενότητα του Στρατιωτικού Μουσείου Καλαμάτας αποτελεί η αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην IV Μεραρχία Πεζικού και το 9ο Σύνταγμα Πεζικού.
Στο βιβλίο των Μεσσήνιων Πεσόντων αναγράφονται τα ονόματα όλων όσοι κατάγονταν από τη Μεσσηνία και θυσιάστηκαν για την πατρίδα κατά τους εθνικούς αγώνες από το 1897 έως το 1974.
Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα «Ήχος και Φως» προβάλλεται ντοκιμαντέρ αναφορικά με την ιστορική διαδρομή του 9ου Συντάγματος Πεζικού. Στο προαύλιο του Μουσείου είναι εγκατεστημένα τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφος F-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα πολύτιμα κειμήλια, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα ιστορικά ντοκουμέντα που κοσμούν τις προθήκες του Στρατιωτικού Μουσείου Καλαμάτας δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους, που περιλαμβάνει σελίδες ηρωισμού και δόξας, αλλά και τραυματικές, επώδυνες εμπειρίες.
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
πηγή: in.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου