του Ματθαίου Ανδρεάδη
δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Πολίτης" στις 28/12/2007, τ. 237, σ.2
Η φωτογραφία είναι από το Αναψυκτήριο στο Φλοίσβο της Κορίνθου, το .. 1907! Έχει παρθεί από το άλμπουμ των Γιάννη και Μίνας Μπούφη στο facebook https://www.facebook.com/boufiscoffeeway/media_set?set=a.515953642121447.1073741870.100011204475527&type=3
Περί τα τέλη του 1907 στην Κόρινθο και πατριωτικές ομιλίες έγιναν και λαχειοφόρα αγορά διενεργήθηκε και τα κάλαντα, βέβαια, εψάλησαν, αλλά και στα κρύα του λουτρού οι χαρτοπαίχτες των καφενείων έμειναν, καθώς και άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα,συνέβησαν. Ας δούμε τα πιο σπουδαία απ΄αυτά.
α) Ο γραμματέας της «Εταιρείας του Ελληνισμού κ. Πέτρος Αξιωτίδης ωμίλησε με συγκίνησιν προ ολίγων ημερών εις το καφενείον του κ. Αντ. Βλάσση παρουσία των αρχών της πόλεως και πλήθους κόσμου» για τους κινδύνους που διατρέχουν η Μακεδονία και η Θράκη «συστήσας πίστιν εις την Μεγάλην Ιδέαν και προκαλέσας ενθουσιασμόν εις το ακροατήριόν του».
β) Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους 1908,στην πόλη μας έγιναν και άλλες εκδηλώσεις. Μια απ΄αυτές ηταν η πρωτοβουλία του ενταύθα εισαγγελέα «κ. Παπακωνσταντοπούλου προς διάδοσιν του λαχείου υπέρ του στόλου.
500 γραμμάτια του λαχείου προς 50 δραχμάς έκαστον ετέθησαν εις κληρωτίδα με 1000 κλήρους». Οι κληρούμενοι κέρδιζαν, ο μεν πρώτος 50 λαχεία, από 35 τεμάχια καθένας των τριών επομένων,άλλοι άλλα κ.ο.κ. Για τη διεξαγωγή της κληρώσεως συγκροτήθηκε επιτροπή που την αποτελούσαν ο εισαγγελέας, ο γιατρός δ/ντής της ενταύθα αστυνομίας και οι δικηγόροι Σωκρ.Σώκος και Κ. Γαρέζος.
Τυχεροί απ΄την κληρωτίδα βγήκαν οι Κ. Σακελλαρίου,που κέρδισε 50 λαχεία, οι Γ.Σαμώνης, Σ.Καλλίγερος και Σοφοκλ.Σαρλής απο 35 ο καθένας τους, οι Αργ.Σφήκας, Βασ.Καρυάτης και Σοφοκλ.Σαρλής απο 25 ο καθένας τους, απο 15 οι Διον.Οικονόμου, Γρ. Στολάκης, Ιω. Βουτιτσιάτος, Γ.Πυργάκης και Κ. Σταματόπουλος,απο 10 έτεροι επτά,ανά 5 επίσης άλλοι κ.ο.κ
γ) Τα κάλαντα του 1907 όπως και «το θούριον του κ. Στρατήγη» έψαλαν στην πόλη της Κορίνθου οι μαθητές του Γυμνασίου, «περιερχόμενοι τας οικίας και τα καταστήματα, συνοδεία κιθαρών,μανδολίνων και βιολίων,παιζομένων υπ’αυτών των μαθητών, μεταξύ των οποίων διεκρίθησαν και οι δυο υιοί του γυμνασιάρχου κ.Καραβά παίζοντες βιολίον και κιθάραν,οπως και ο μικρός του διευθυντού της ενταύθα Τραπέζης κ.Δημητρακοπούλου, μικρότερος ών και του βιολίου του,επίσης οι υιοί του ενταύθα συμ/φου Τζιρακοπούλου με κιθάρα και ο υιός του διευθυντού του Δημ. σχολείου κ.Μπενέκου, πρώτον βιολίον».
Μάζεψαν πάνω απο 300 δραχμές, που διέθεσαν για τον σκοπό ιδρύσεως Γυμναστηρίου στην Ισθμία,«εντεύθεν του ναού του Ποσειδώνος, ένθα οι αρχαίοι ετέλουν τα ΄Ισθμια». (Οπως και πέρυσι, όταν διέθεσαν τα χρήματα που μάζεψαν απ΄τα κάλαντα για την ίδρυση «του προ ολίγων μηνών μεγαλοπρεπώς εγκανιασθέντος Σκοπευτηρίου»).
δ) Η παραμονή της πρωτοχρονιάς ηταν λαμπρή στην Κόρινθο,πλην λίγο ψυχρή. Κόσμος πολύς συνωθείτο στα καφενεία και ιδιαίτερα στο μεγάλο και «αριστοκρατικό» του κ.Αντ Βλάσση, αληθής κοσμοπλημμύρα. Ωστόσο,λίγο έλειψε να μην υπάρξει χαρτοπαίγνιο. Γιατί ο προσωρινός αντικαταστάτης του απολυθέντος αλαταποθηκάριου κ. Καραμπελόπουλου έφυγε για να εορτάσει στον τόπο του με την οικογένειά του.
Και οι Κορίνθιοι,οπως και άλλοι απ΄τη Σολυγεία,Κλεωνές και Περαχώρα,που κινδύνεψαν να στερηθούν,οχι μόνο αλάτι, πυρεία αλλά και την πρέφα, την πανσιέντζα κ.ά.,διαμαρτηρήθηκαν.΄Ομως τα κατάφεραν κι’ οι τζόγοι έδιναν κι’έπαιρναν. Το χαρτονόμισμα έχανε την κάθε αξία του. Αλλά ξαφνικά, ομάδα χωροφυλάκων με επικεφαλής τον ενωμοτάρχη Φραγκάκο εισέβαλε στο καφενείο και διέταξε «την κατάπαυσιν της χαρτοπαιξίας. Εν ακαρεί τον θόρυβον διεδέχθη απόλυτος γαλήνη. Ο ενωμοτάρχης αφου έθεσε φρουράν εις το καφενείον προσέδραμεν εις τα άλλα καφενεία επι τω αυτώ σκοπώ.
Ο κ. Αντ. Βλάσσης, συνετός και πρακτικός άνθρωπος, αφου διεμαρτυρήθη ενώπιον θεων και ανθρώπων απεφάσισε να κλείση το καφενείον και να το ρίξη εις το γλέντι», κατά τη φρασεολογία του, αφου δουλειά δεν είχε, πράγμα που έκανε. Το παράδειγμά του ακολούθησαν «ολοι οι καφεπώλαι, εμπράκτως διαμαρτυρόμενοι».Η ώρα ηταν 4η απογευματινή, η ψύχρα άρχιζε να τσούζει κι’ ο κόσμος όλος, που σύχναζε στά καφενεία βρέθηκε στους δρόμους επι δυο ώρες μέχρι την 6 ώρα, οταν πια επήλθε συμβιβασμός μέσα σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και τα καφενεία άνοιξαν, πάλι.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου