ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Με κανόνια υποδέχονται οι Κορίνθιοι τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης .. το 1908

Στην Κόρινθο, όλη η πόλη στο πόδι. Οι κεντρικοί δρόμοι απ΄ όπου θα περνούσε ο αρχηγός της αντιπολιτεύσεως σημαιστόλιστοι και τα καταστήματα κλεισμένα. Οι Κορίνθιοι έστησαν ένα παλαιό κανόνι για να χαιρετίσει την άφιξη

του Ματθαίου Ανδρεάδη
δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Πολίτης" στις 25/1/2008, τ. 241, σ.2
στη φωτο ο Δημήτριος Ράλλης

Το 1908 πρωθυπουργός απ΄ τον Δεκέμβρη του 1905 ηταν ο Γ.Θεοτόκης. Σφοδρός του αντίπαλος ο Δημ.Ράλλης, πολιτευόμενος απ΄ το 1873 στην Αττική,(«αττικάρχης»,λίγο αργότερα,αποκαλούμενος), οξύς, βίαιος και δημεγέρτης, έχοντας διατελέσει τρείς φορές έως τότε πρωθυπουργός (1897,1903,1905), πολιτικός κληρονόμος του Θεοδ. Δηλιγιάννη.

Την ίδια εποχή αρχηγοί αντιπάλων πολιτικών συνδυασμών στην Κορινθία ησαν ο Σωτ.Κροκιδάς του Γ.Θεοτόκη και ο Κων.Χριστόπουλος (απο καιρό αποκαλούμενος «λέων της Νεμέας») του Δημ.Ράλλη.

Τον Σ.Κροκιδά πλαισίωναν οι Σπ.Νοταράς, Αναστ. Αναγνωστόπουλος, δήμαρχος Κορίνθου, Δημ. Οικονόμου, πρώην βουλευτής, ισχυρός παράγων στους ορεινούς δήμους, κ.ά, επίδοξος δε υποψήφιος ο Παναγής Τσαλδάρης.

Τον Κ. Χριστόπουλο ακολουθούσαν οι Απ.Μεντζελόπουλος,  Σπ.Δεληγιάννης, Π.Πετρίδης, Αθανάσ.Γκράβας,(ισχυρός παράγων στους δήμους Σικυώνος,Πελλήνης και Φενεού), Ζούζουλας κ.ά.

Την 17η Ιανουαρίου 1908 ο Δημ.Ράλλης αρχηγός του «Εθνικού κόμματος»,περιοδεύοντας στην Πελοπόννησο έφτασε σιδηροδρομικώς στην Κόρινθο, στο Κιάτο και το Ξυλόκαστρο, ακολουθούμενος απο βουλευτές και άλλων περιοχών.

Στην Κόρινθο, όλη η πόλη στο πόδι. Οι κεντρικοί δρόμοι απ΄ όπου θα περνούσε ο αρχηγός της αντιπολιτεύσεως σημαιστόλιστοι και τα καταστήματα κλεισμένα. Στον έρημο, τότε,υπερκείμενο του σιδηροδρομικού σταθμού λόφο (όπου τώρα ο προσφυγικός συνοικισμός), οι Κορίνθιοι έστησαν ενα παλαιό κανόνι για να χαιρετίσει την άφιξη του Δ. Ράλλη.

Μόλις μπήκε στον σταθμό η αμαξοστοιχία το πλήθος ζητωκραύγαζε και το κανόνι βροντούσε, χαιρετίζοντας την άφιξη του αρχηγού. Με επικεφαλής τον βουλευτή Κορινθίας Π.Πετρίδη, τον υποδέχθηκαν όλοι οι πολιτικοί του φίλοι, ανάμεσά τους και ο κομματάρχης Στυμφαλίας Γ. Αθανασούλης, ο φουστανελλοφόρος κομματάρχης Περαχώρας Αθ.Πρωτοππαπάς,κ.ά.

Τον προσφώνησε ο δικηγόρος Κορίνθου Π.Λαλάκας, με θερμούς λόγους τονίζοντας, μεταξύ άλλων και την ανάγκη να επιλυθεί το σταφιδικό ζήτημα,που βασάνιζε και τους Κορίνθιους:

«Μεγάτιμε άνερ», του έλεγε ο Π.Λαλάκας, «εδω ο εκλιπών αείμνηστος αρχηγός του «Εθνικού κόμματος» Θεόδ. Δηλιγιάννης εξήγγειλε τας υγιείς και εθνοσωτηρίους αρχάς δια το έθνος ολόκληρον, τα δόγματα εκείνα δια την εξυπηρέτησιν των γενικωτέρων συμφερόντων του έθνους απο μυρίων εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων απειλουμένων» και ευχαριστώντας τον για τους αγώνες και τους μόχθους του,τόνιζε οτι «προς αυτόν ηδη προσατενίζουν ως σωτήρα»,κ.λπ.

Ο Δ.Ράλλης μέσα σε βροντώδεις ζητωκραυγές απάντησε σύντομα ευχαριστώντας και δηλώνοντας οτι «θέλει πάντα φροντίζει υπέρ των σταφιδικών πληθυσμών και υπέρ της Κορινθίας,της οποίας οι κάτοικοι»,οπως είπε «ειναι εργατικώτατοι και φιλονομώτατοι».

Και μετέβη στο κέντρο της Κορίνθου πεζός,ακολουθούμενος απ΄το πλήθος.«Οι εξώσται των οικιών κατάμεστοι κυριών και δεσποινίδων τον εχαιρέτουν διερχόμενον».΄Εφτασε στο σπίτι του Πετρίδη κι΄εκει το πλήθος,που τον ανέμενε,τον επευφήμησε ζωηρά.

Απ΄τον εξώστη του σπιτιού του μιλώντας στο πλήθος ευχαρίστησε τους Κορίνθιους εστιάζοντας τον λόγο του στο σταφιδικό ζήτημα και ψέγοντας σχετικά την κυβέρνηση. Ακολουθούμενος απ΄ όλους,περπάτησε,στη συνέχεια,στα κεντρικά μέρη της πόλης. Πριν φύγει,επιτροπή κτηματιών τον επεσκέφθηκε διαμαρτυρόμενη για την αποδοχή της παράνομης χρηματικής εγγυήσεως της σταφίδας που κλόνιζε σημαντικά την αγορά με τις εξευτελιστικές της τιμές και ζήτησε να εισπράττεται η εγγύηση και το παρακράτημα σε είδος.

Ο Δ.Ράλλης συμφώνησε,βέβαια, υποσχόμενος ν΄ασκήσει «αυστηρότατον έλεγχον» κ.λ.π, κ.λπ. Στο Κιάτο τα ίδια, ενω στο Ξυλόκαστρο ο λόγιος αντιπρόσωπος του Π.Πετρίδη Ι.Σταματούλης τον ρωτούσε:

«Δεν μου λέτε κ.πρόεδρε πού πηγαίνουν τα εκατομμύρια οι φόροι αφου ούτε ασφάλεια ουτε δικαιοσύνη, ουτε Διοίκηση έχουμε και την χώρα την τρομοκρατούν οι Σκουμπραίοι (σημ. στη Θεσσαλία) και την Πελοπόννησο οι ζωοκλέφτες; Αν δεν συνετισθούν οι κυβερνήτες και γενικά οι πολιτευόμενοι,ας μάθουν οτι η Ελλάς έχει αρκετούς λίθους να τους λιθοβολήσει»...


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Πελοπόννησος

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video