ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την αντίρρηση και ανησυχία τους για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο

Ανακύκλωση –Κομποστοποίηση τώρα


Τις τελευταίες ημέρες σε πολλά σημεία της χώρας, το κρίσιμο πρόβλημα των απορριμμάτων αναδεικνύεται στο προσκήνιο.  ΧΥΤΑ Φυλής –ΧΥΤΑ Αιγείρας, υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, και δυστυχώς και άλλα, αλλού. Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρεμβαίνουν, τονίζοντας την επιμονή τους στις αρχές του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ως μόνη διέξοδο για να υπάρξει λύση πριν η κατάσταση με τους ΧΥΤΑ, τις ανεξέλεγκτες χωματερές αλλά και τους ΧΥΤΥ, φτάσει σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν τις σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση από πλευράς των Δήμων για έργα και δράσεις που είχαν προβλεφθεί στα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων και αφορούν τη διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών σε ξεχωριστά ρεύματα και την έναρξη προγραμμάτων ξεχωριστής συλλογής οργανικών. Και επιμένουν: για τις καθυστερήσεις αυτές οι Δήμοι δεν μπορούν να προφασίζονται καθυστερήσεις και στενότητα χρηματοδοτήσεων. Οι δαπάνες που γίνονται για τη σημερινή αδιέξοδη διαχείριση των απορριμμάτων μπορούν να περιοριστούν σημαντικά, αν άμεσα ξεκινήσουν οι δράσεις αυτές, αλλά ενημερωτικές καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση –ενεργοποίηση των πολιτών. Επισημαίνουν  επιπλέον τις καθυστερήσεις στην ωρίμανση –υλοποίηση των έργων μηχανικής διαλογής σύμμεικτων και περιφερειακών μονάδων κομποστοποίησης, που έχουν σχεδιαστεί σε επίπεδο ΦΟΔΣΑ και Περιφερειών, αλλά βεβαίως δεν μπορεί να λειτουργούν ως άλλοθι για την αδράνεια στον τομέα της ανακύκλωσης στην πηγή. Οι κίνδυνοι στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία δημιουργούν μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις για όλους.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν τέλος την αντίρρηση και ανησυχία τους για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και δεσμευτικούς όρους τελών για περισσότερα από είκοσι χρόνια, υπερδιαστασιολογημένες και συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Υπενθυμίζουν την ξεκάθαρη στάση τους, της Περιφερειακής Παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική» (με επικεφαλής τη Δήμητρα Λυμπεροπούλου), αλλά και τις παρεμβάσεις τους ώστε να υπάρξει συνεννόηση των δήμων της Πελοποννήσου, για πιο αποκεντρωμένες, φθηνότερες και μικρότερες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων από τη σχεδιασμένη πριν την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με την παρέμβασή τους στο ΥΠΕΝ την περίοδο 2015 -2016, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, αλλά και τη συμμετοχή τους στο ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (και τον πρόεδρό του ΕΟΑΝ, Δημήτρη Πολιτόπουλο), επιχείρησαν και επιχειρούν να δρομολογήσουν τη νομοθετική στήριξη για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης. Μέσα από:
  1. Την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων
  2. Την ψήφιση του νέου Νόμου της Ανακύκλωσης με βάση εισήγηση που προετοίμασε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης.
  3. Την ολοκλήρωση και ψήφιση της ΚΥΑ για τη μείωση της πλαστικής σακούλας και την ενσωμάτωσή της στο νέο Νόμο της Ανακύκλωσης, στο πλαίσιο συνολικότερων δράσεων πρόληψης, αξιοποίησης των πόρων και αλλαγής καταναλωτικού προτύπου.
  4. Την αδειοδοτική και χωροταξική υποστήριξη της δημιουργίας Πράσινων Σημείων και Γωνιών Ανακύκλωσης.
  5. Την κατοχύρωση της δυνατότηταςπαρέμβασης φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για τη δημιουργία Κέντρων Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης για τη Διαλογή στην Πηγή ΚΑΕΔΙΣΠ.
Για την κρίσιμη συγκυρία στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Χριστίνα Ευθυμιάτου, δήλωσε σχετικά: «Απαιτείται άμεσα ενεργοποίηση σε τοπικό επίπεδο για την προώθηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, καλούν όλα τα μέλη τους , τις Πολιτικές Κινήσεις και τους Αυτοδιοικητικούς να οργανώσουν πανελλαδικά συναντήσεις/εκδηλώσεις με αντικείμενο την υλοποίηση στην πράξη των στόχων του ΕΣΔΑ».



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Πελοπόννησος

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video