του Ματθαίου Ανδρεάδη
δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Πολίτης" στις 22/2/2008, τ. 245, σ.2
Η φωτο δείχνει το Δικηγορικό Σύλλογο Κορίνθου το 1912
Με την ευκαιρία της διεξαγωγής μεθαύριο 24.2.2008 αρχαιρεσιών στον δικηγορικό σύλλογο Κορίνθου προς ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου,κρίνεται σκόπιμο ν’ ασχοληθεί σήμερα η στήλη στα προ εκατονταετίας, μάλιστα, δικηγορικά,δικαστικά και άλλα τινά συμβάντα, που ασφαλώς έχουν, έκτοτε,αποκτήσει ουσιαστική τη σημασία τους, καθόσον αφορά στη ζωή και στην ιστορία της πόλης και τοy δήμου Κορινθίων, γενικώτερα.
Επισημαίνεται, λοιπόν, πως το 1908, υπήρξε,πλήν άλλων, και χρονιά των δικηγόρων της Κορίνθου αλλά ταυτόχρονα και αφετηρία ν΄αποκτήσει η πόλη μόνιμη δικαστική στέγη, που θ΄αφορά σε ολόκληρη την Κορινθία, οι δε δρόμοι να υποστούν τη (συνήθη, όπως συμβαίνει, άλλωστε, έως σήμερα), εποχιακή μετονομασία.
α) Μέχρι τότε οι δικηγόροι με τις διοικήσεις τους πίεζαν, κατά καιρούς,τις κυβερνήσεις για τη νομοθετική αναγνώριση των ανά τη χώρα συλλόγων τους. Τελικά, η κυβέρνηση Γ.Θεοτόκη το 1908, αφού εξασφαλίσθηκε και η συναίνεση του αντιπάλου του Δ. Ράλλη, προέβη στην ψήφιση νόμου με τον οποίο αναγνωρίσθηκαν ως νομικά πρόσωπα όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι.
Κι΄ολα αυτά, μολονότι ο δικηγορικός σύλλογος Κορινθίας είχε συσταθεί το 1902 (όπως, άλλες χρονιές,όλοι δικηγορικοί σύλλογοι), που το 1908 έφθασε να αριθμεί 64 μέλη, σε συνολικό πληθυσμό του νομού 71.729 κατοίκων.
Με τη νομοθετική τακτοποίηση του συλλόγου τους οι δικηγόροι της Κορινθίας θ΄αποκτούσαν έτσι (τον επόμενο χρόνο) νέα εννεαμελή αιρετή διοίκηση, με εκλεγμένους:
Πρόεδρο τον έχοντα εικοσαετή δικηγορία και ηλικίας 45 ετών, περίπου, Νικόλαο Σακελλαρίου και μέλη τούς:
- Δημ.Ξύδη,
- Σπυρ.Ηλιόπουλο,
- Γεώργ. Καλλίρη,
- Χαράλ. Χριστόπουλο,
- Δημ.Κανιάρη,
- Λουδ.Σγουρό,
- Ιωάνν.Καρβούνη και
- Βασίλ.Κράγκουρα.
Στις εκλογές αυτές κατίσχυσαν οι νέοι δικηγόροι. Δέκα απ΄αυτούς στην Κόρινθο, συνασπίστηκαν με άλλους δέκα πέντε νέους συναδέλφους τους των Ειρηνοδικείων Νεμέας, Ζάχολης, Φενεού, Σικυώνος κ.λ.π., κι΄έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.
Απέτυχαν οι υποψήφιοι: Βασ.Καρυάτης Ιάκ. Μουσουδάκης, Δημ. Οικονόμου, Αναστ.Κακαβάς, Πάνος Λαλάκας κ.ά.
β) Το δημόσιο, επι σειρά ετών, πλήρωνε για έξοδα μισθώσεως δικαστικών χώρων στην Κόρινθο (αίθουσες πρωτοδικείου-οικία Γ.Λυμπερόπουλου απο 1ης.9.1901, όταν το πρώτον λειτούργησε-Ειρηνοδικείου, Πταισματοδικείου,γραφεία κ.λπ.) μεγάλα ποσά κάθε χρόνο, τη δε τελευταία χρονιά 1908 κατέβαλε το ποσό των δραχμών 8.686, ενω προ διετίας, μόλις, είχε παραχωρηθεί δωρεάν οικόπεδο για τον σκοπό αυτόν.
Ωστόσο αυτή τη χρονιά έγινε δυνατή η οικοδόμηση νέου μεγάρου, που θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες απονομής της δικαιοσύνης στην Κόρινθο.
Έτσι,με πρωθυπουργό πάλι, τον Γ.Θεοτόκη, προκηρύχθηκε το 1908 διεθνής διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης προς ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου.
Η μελέτη που θα εγκρινόταν θα έπαιρνε βραβείο 800 δραχμών.΄Οπως δε αναγγέλθηκε, τότε, το δικαστικό μέγαρο θ΄ανεγειρόταν στην κεντρική πλατεία, ανάμεσα στους δρόμους Τιμολέοντος (σήμερα Κύπρου), Κρανείου (σήμερα Κολοκοτρώνη), Σωτήρος (σήμερα Εθνικής Αντίστασης), και Κολιάτσου,όπου δηλαδή βρίσκεται και σήμερα-2008-το όμορφο δικαστικό μέγαρο.
Θα ήταν διώροφο, θα κάλυπτε 600 τ.μ, θα είχε υπόγειους αρχειακούς χώρους και δευτερεύοντα γραφεία, θ΄ανεγειρόταν με ισχυρούς αντισεισμικούς σιδηροδέσμους, τα πατώματα και η στέγη του θα ήσαν άφλεκτα, και άλλα σχετικά με την κατασκευή, και με προϋπολογισμό 120 χιλιάδων δραχμών.
γ) Σημειώνεται πως οι πρωτοβουλίες του Γ.Θεοτόκη για δημιουργία το 1899 του νομού Κορινθίας, ίδρυση του Πρωτοδικείου Κορίνθου, προκήρυξη διαγωνισμού γι΄ ανέγερση του δικαστικού μεγάρου και,λίγο μετά (1908) εξασφάλιση της αρδεύσεως των κτημάτων Βόχας μέσω του Ασωπού απ΄τα νερά Στυμφαλίας (με τη βοήθεια του Γ.Στρέϊτ, βέβαια), κατέστη,ουσιαστικά, ευεργέτης της Κορίνθου.΄
Ετσι, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έδωσε στην παραλιακή οδό (σημερινή Δαμασκηνού) το όνομά του, στον δε σημερινό δρόμο Πυλαρινού (ως το 1908 οδός Φιλελλήνων) έδωσε το όνομα του Γ.Στρέϊτ.
Για να μετονομασθούν, πάλι, αργότερα.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου