Ξυλόκαστρο, 26 Σεπτεμβρίου 2018
Την 27η Ιουλίου 2018 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με την υπ’ αρίθμ. 744/2018 (ΑΔΑ: ΩΩ42ΙΔΞ-ΒΔ9) απόφασή της χορήγησε στην εταιρεία με την επωνυμία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 665 MW στη θέση Άγιος Νικόλαος του Δήμου Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας της ΠΕ Βοιωτίας.
Με αυτή την εξέλιξη η περιοχή της Αντίκυρας, στο κέντρο του Κορινθιακού, μεταμορφώνεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα και επιβεβαιώνεται η δήλωση του Ευάγγελου Μυτιληναίου σε ερώτηση δημοσιογράφου στο DELPHI ECONOMIC FORUM την 3η Μαρτίου 2018: «Όπως ήταν κάποτε η Κοζάνη ενεργειακό κέντρο, έτσι θα γίνει και αυτό, με καύσιμο όχι το λιγνίτη αλλά το φυσικό αέριο».
Είναι γνωστό ότι από την δεκαετία του 1960 λειτουργεί στον Δήμο Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας το βιομηχανικό συγκρότημα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. και είναι γνωστές επίσης και οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πολύχρονη λειτουργία της βιομηχανίας στον Κορινθιακό κόλπο. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ερυθρά ιλύς και απόρριψη της στον Κορινθιακό κόλπο, Ξηρά απόθεση της στη στεριά, Απόρριψη διηθήματος στον Κορινθιακό, εκπομπές φθορίου, ΧΥΤΕΑ και υπερβάσεις στις εκπομπές αερίων ρύπων κ.α.
Στην συνέχεια και μετά την απόκτηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. από τον ως άνω επιχειρηματία εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν στον ίδιο χώρο δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 780MW (Σ.Η.Θ. 334MW και Α.Σ.Η. 445MW) με καύσιμο φυσικό αέριο. Με την εγκατάσταση της νέας ηλεκτροπαραγωγής η συνολική παραγόμενη ενέργεια στο περίκλειστο κόλπο της Αντίκυρας θα ανέλθει στα 1.500MW (1,5GW). Η εγκατάσταση όλων αυτών των μονάδων δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.
Η λειτουργία των δύο μονάδων - επιπλέον του εργοστασίου ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. - επιβαρύνει υπέρμετρα περιβαλλοντικά και αθροιστικά την περιοχή, τόσο σε αέριους ρύπους που εκπέμπονται ως αποτέλεσμα καύσης ορυκτού καυσίμου, όσο και στο θαλασσινό περιβάλλον αφού ως μέσο ψύξης τους χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό (22.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα) που απορρίπτεται – μετά την χρήση του - στη θάλασσα, ενώ για τον καθαρισμό των αγωγών πρόσληψης και απόρριψης χρησιμοποιούνται χημικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης με το παρόν ψήφισμα εκφράζει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (Απόφαση 744/2018 ΡΑΕ) επειδή:
α) Ο Κορινθιακός κόλπος είναι από καιρό δυσανάλογα επιβαρυμένος με περιβαλλοντική ρύπανση και υποβάθμιση. Η ένταξή του στο δίκτυο Natura 2000 πρέπει να γίνει η αφορμή για να αναστρέψουμε τις ζημιές που του έχουμε κάνει και όχι να του επιφέρουμε νέες.
β) Η εγκατάσταση ενός επιπλέον (τρίτου εργοστασίου) ηλεκτροπαραγωγής δεν θα ωφελήσει καθ οποιονδήποτε τρόπο ούτε την περιοχή του Κορινθιακού αλλά ούτε και την ελληνική κοινωνία και οικονομία, παρά μόνο ιδιωτικά συμφέροντα.
δ) Καλούμε την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ανακαλέσει την 744/2018 απόφασή της και καλούμε τους εκπροσώπους της να διαβουλευτούν με τους πολίτες του Κορινθιακού.
Θέλουμε τον Κορινθιακό θάλασσα ζωής και επικοινωνίας. Θάλασσα ένωσης σκέψης και δράσης, που με την ενέργεια και τη δυναμική των κατοίκων της θα μπορέσει να σωθεί και να αναδείξει την ιστορία, τα προϊόντα και τις ομορφιές της.
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου