Την αδυναμία ελέγχου πολλαπλασιαστικού υλικού, την αντιμετώπιση ενσωμάτωσης καινοτομιών και τεχνολογίας στην πρωτογενή παραγωγή, όπως επίσης και την γενικότερη υστέρηση μεταφοράς επιστημονικής γνώσης σε αυτήν, αποτελούν μερικά από τα δομικά προβλήματα της ελληνικής ελαιοκομίας που εμποδίζουν τον κλάδο να καταλάβει την θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές. Τα προβλήματα αυτά θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το δίκτυο «Οι Δρόμοι της ελιάς», μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο εθνικό ερευνητικό δίκτυο συστήθηκε από τον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας τον Απρίλιο του 2018. Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε ο Επιστημονικός συντονιστής της δράσης δρ. Αθανάσιος Μολασιώτης, «τα δομικά προβλήματα της ελληνικής ελαιοκομίας συντελούν στην απώλεια υπεραξίας από ελαιόλαδο που παράγεται εδώ, αφού ρο 60% εξάγεται στην Ιταλία χύμα, και την υπεραξία του εκμεταλλεύεται η γειτονική χώρα που το εξάγει ξανά συσκευασμένο». Παρά το τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα και την ιστορία της χώρας στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και την τεράστια οικονομική σημασία της συγκεκριμένης καλλιέργειας για την Ελλάδα, υπάρχει πολύ μικρή κρατική χρηματοδότηση στην έρευνα την σχετική με τον κλάδο, ενώ λείπουν και οι μεγάλες ερευνητικές ομάδες που διαχρονικά ασχολούνται με την ελιά, ανέφερε ο κ. Μολασιώτης, υποστηρίζοντας πως το κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει η συγκεκριμένη προσπάθεια.
Οι στόχοι του πρώτου υποέργου που αφορά στην γενετική και γονιδιωματική ανάλυση ελληνικών ποικιλιών ελιάς, ο συντονιστής Δρ. Ιωάννης Γανόπουλος ανέφερε πως οι στόχοι του είναι μεταξύ άλλων «ο γενετικός χαρακτηρισμός των ελληνικών ποικιλιών ελιάς με τη χρήση φαινοτυπικών και μοριακών δεικτών, η ολιστική αλληλούχιση του γονιδιώματος των δυο εμβληματικών ποικιλιών ελιάς που είναι η Κορωνέικη και η Χονδρολιά Χαλκιδικής». «Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας της φυτοπροστασίας της ελιάς, με τα λιγότερα δυνατά χημικά υπολείμματα στο προϊόν και το περιβάλλον» έθεσε ως στόχο από την πλευρά του ο δρ. Ιωάννη Βόντας, καθηγητής Γεωργικής Φαρμακολογίας στο ΓΠΑ και συντονιστής του υποέργου 2. Τέλος την ανάλυση μεγάλου αριθμού δειγμάτων ελαιολάδου από ελαιοτριβεία όλης της χώρας και από την λιανική αγορά καθώς και τεχνητά νοθευμένων ελαιολάδων όλων των μορφών νοθείας με συνδυασμό κλασσικών χημικών, βιοχημικών αναλυτικών τεχνικών και αναλύσεων με τη χρήση νέων εξειδικευμένων τεχνολογιών και τεχνικών υψηλής διακριτικότητας, θα αναλάβει ο ΕΦΕΤ, στα πλαίσια του τρίτου υποέργου, τον συντονισμό του οποίου θα αναλάβει ο δρ. Φραγκίσκος Γαϊτής, προϊστάμενος του Τμήματος Εργαστηρίων, Δικιμων και Ερευνών Τροφίμων Αθήνας του ΕΦΕΤ. Αξίζει να σημειωθεί πως στην συζήτηση που ακολούθησε στη συνέχεια, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, προσέφερε στους σκοπούς του εγχειρήματος το Εργαστήριο Οργανοληπτικών Δοκιμών του ΣΕΒΙΤΕΛ.
Πηγή
ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).
ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!
ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου