Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν οι έντεκα ανήλικοι κρατούμενοι του Καταστήματος Κράτησης Κορίνθου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχει οριστεί η 20η Νοεμβρίου.
Ήταν και αυτό μια από τις πολλές πρωτοβουλίες του Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης Κορίνθου κ. Τσουρέκη Αντώνιου, ο οποίος είναι ο εμπνευστής και «η ψυχή» παρόμοιων δράσεων, και οι οποίες αποτελούν «συμπλήρωμα» της εκπαιδευτικής διαδικασίας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προσπάθεια σωφρονισμού των ανήλικων μαθητών του σχολείου μας. Η δίωρη αυτή εκδήλωση στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου ήταν - σύμφωνα και με τις δηλώσεις των παιδιών,- μια μοναδική και συγκλονιστική εμπειρία, για την οποία βέβαια, απαιτήθηκε δίμηνη τουλάχιστον προετοιμασία, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, όπως αρμόζει.
Τα «παιδιά από την Κόρινθο» υποδέχτηκαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευτύχης Φυτράκης. Η εκπληκτική ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου (ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου-, η «αίθουσα του ωραίου», κλπ) , πραγματοποιήθηκε προσωπικά από την Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ουρντού (επίσημη γλώσσα του Πακιστάν) αλλά και στη νοηματική γλώσσα.
Παρόντες στην ξενάγηση αλλά και στην εκδήλωση που ακολούθησε στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, ο βουλευτής Κορίνθου Γεώργιος Ψυγοχιός, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κορίνθου, Ευγενία Σταθoυλοπούλου, ο Διευθυντής του Κ.Κ. Κορίνθου Τσουρέκης Αντώνιος η καθηγήτρια εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της «Επανόδου», Χριστίνα Ζαραφωνίτου, η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Θεώνη Κουφονικολάκου, η Διευθύντρια της «Επανόδου» Μηλιώνη Φωτεινή, η Αρεοπαγίτης επί Τιμή Υφαντή Δημητρούλα, η ειδικευόμενη παιδοψυχίατρος Χρυσικού Ευαγγελία, η Κοινωνική Λειτουργός Κολέτσου Αικατερίνη, η Ψυχολόγος Μαρμάρου Ευφροσύνη, ο Δ/ντής του Εσπερινού Γυμνασίου Κορίνθου Κατσούρης Σπυρίδων, οι καθηγητές του Σχολείου του Κ.Κ. Κορίνθου Χρήστος Ρουμελιώτης και Ανδριανάκος Ευάγγελος, ο Συγγραφέας και Σκηνοθέτης Θεάτρου Παύλος Καράγιωργας, ο Αρχιφύλακας μαζί με Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους από το Κ.Κ. Κορίνθου, αλλά και η Ασφαλής Συνοδεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας. Τέλος την όλη εκδήλωση παρακολούθησαν και 30 περίπου μεταπτυχιακοί Φοιτητές Εγκληματολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο τέλος της εκδήλωσης, η «οικοδέσποινα»-Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Λαγογιάννη Μαρία, προσέφερε στους ανήλικους αλλά και σ’ όλους τους παρευρισκόμενους εδέσματα και αναψυκτικά, αλλά και ένα ογκωδέστατο βιβλίο με τίτλο:
«Θεοί και Ήρωες της Εποχής του Χαλκού. Η ΕΥΡΩΠΗ στις ρίζες του Οδυσσέα».
Και τώρα λίγα στοιχεία για την παραβατική συμπεριφορά των νέων στη χώρα μας, δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών βρίσκονται κάθε χρόνο αντιμέτωπα με την ποινική δικαιοσύνη:
• «8.000 ανήλικοι και νεαροί παραβάτες διαβαίνουν κάθε χρόνο το κατώφλι των δικαστηρίων ανηλίκων και εξυπηρετούνται από τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων της χώρας.
• 430 νεαροί κρατούμενοι 18 έως 21 ετών βρίσκονται στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας και 11 ανήλικοι, κάτω των 18 ετών, στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου.
Από την άλλη πλευρά, πάνω από 15.000 κρατούμενοι κάθε χρόνο περνούν το κατώφλι των φυλακών, πολλοί από τους οποίους έχουν παιδιά, τα οποία αποχωρίζονται βίαια. Η διατήρηση των σχέσεων των παιδιών με τον έγκλειστο πατέρα ή μητέρα, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα τόσο για την υποστήριξη της ομαλής ανάπτυξης των παιδιών και της πρόληψης της εμπλοκής τους με την παραβατικότητα, όσο και για την υποβοήθηση της επανένταξης των αποφυλακισμένων».
…..Και επειδή κανένα παιδί δεν γεννιέται ληστής, αλλά ούτε και το έγκλημα αποτελεί επιλογή κανενός παιδιού, ας ευχηθούμε η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, να μην μείνει μια ημέρα απλά αφιερωμένη στα Δικαιώματα του παιδιού, με μπόλικα και «εν πολλοίς» κενά περιεχομένου λόγια, αλλά να γίνει μια ημέρα σοβαρού προβληματισμού για τα αναρίθμητα προβλήματα που δημιουργήσαμε και συσσωρεύσαμε εμείς οι μεγάλοι, στις ψυχές εκατομμυρίων αθώων παιδιών, που βιώνουν καθημερινά τον πόλεμο, τις διακρίσεις, τη φτώχεια και την κάθε είδους εκμετάλλευση !
Για το σχολείο του Καταστήματος Κράτησης Ανηλίκων Κορίνθου
Χρήστος Ρουμελιώτης(Καθηγητής)
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου