ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Η ίδρυση Τράπεζας στην Περιφέρειά μας απαιτεί σοβαρότητα

Γράφει ο Νίκος Πατσαρίνος

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης 30/1/2019 κληθήκαμε να εγκρίνουμε τη σκοπιμότητα ίδρυσης Περιφερειακού Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Όπως καταθέσαμε και στην τοποθέτησή μας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να μας απασχολεί, ιδιαίτερα στη φάση αυτή, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Επιπλέον, πρέπει να μας απασχολεί γιατί οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ελέγχουν το 97% των διαθέσιμων κεφαλαίων με κριτήρια που αφήνουν μεγάλο χρηματοδοτικό κενό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,οι οποίες αποτελούν κύριο στοιχείο της παραγωγής στη χώρα μας και έχουν πάρα πολύ βλαφτεί από τη μνημονιακή περίοδο και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν.
Η όποια όμως δράση για να καλυφθεί η ανάγκη αυτή πρέπει να γίνει συντεταγμένα και επίμονα.
Δεν απάντησε η Διοίκηση της Περιφέρειας γιατί, αφού «άνοιξε» το θέμα αυτό τόσο στο Αναπτυξιακό Συνέδριο όσο και με την επερώτησή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 27/7/2018, δεν ακολούθησε συγκεκριμένα βήματα. Αναφερόμαστε στις δεσμεύσεις της, που δεν έγιναν, για συντονιστική επιτροπή και ομάδες εργασίας, για επαφές με Επιμελητήρια, Δήμους, Εμπορικούς Συλλόγουςκαι άλλους εμπλεκόμενους φορείς, για τη σύνταξη σχετικής μελέτης που θα αφορούσε την κεφαλαιακή, οργανωτική, επιχειρηματική και κοινωνική βάση.
Αντ’ αυτού κινήθηκε «μυστικά» με συμβούλους και συνεργάτες, που δεν γνωρίζουμε και «επεξεργαζόμενη» το θέμα κυρίως μέσω των επαφών της με τηνΕλληνογερμανική Συνέλευση. Οι όποιες κουβέντες έγιναν με κυβερνητικά στελέχη δεν κατέληξαν σε σαφείς προτάσεις και δράσεις, γι’ αυτό και δεν έχει κατατεθεί τίποτα συγκεκριμένο και δεσμευτικό.
Η επιλογή της Περιφερειακής Αρχής για δημιουργία Τράπεζας με πρότυπο τα Sparkassen(γερμανικά περιφερειακά ταμιευτήρια) χρειάζεται προσοχή μιας και μιλάμε για άλλα μεγέθη με άλλα χαρακτηριστικά. Να θυμίσουμε ότι η σωστή δέσμευση της Kυβέρνησης για τη δημιουργία Eθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χώρα μας δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, κι εμείς καλούμαστε χωρίς καμία ενημέρωση να αποφασίσουμε για αντίστοιχη στην Πελοπόννησο!
Η ίδρυση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην Περιφέρειά μας απαιτεί προπάντων σοβαρότητα και πολύ καλή προεργασία. Να εκφραστεί η γνώμη της Κυβέρνησης που θα κληθεί μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος να καλύψει θεσμικά και οικονομικά το ζήτημα, να απασχολήσει την Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και φυσικά, όπως με αγωνία κατέθεσαν οι παρευρισκόμενοι φορείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ενημερωθούν και αυτοίκαι να τους δοθεί χρόνος να καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν τη γνώμη τους.
Όπως όλα τα μεγάλα θέματα που έχει διαχειριστεί η Διοίκηση τηςΠεριφέρειας, έτσι και σε αυτό ή«παίζει» με τις εντυπώσεις και δεν την ενδιαφέρει αν το «κάψει» ή υπάρχουν σκοπιμότητες και ιδιοτελείς στόχοι που είναι ξένοι προς το δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορεί χωρίς να δεσμεύεται για τίποτα συγκεκριμένο (διοίκηση και συμμετοχή στην τράπεζα, εξεύρεση πόρων από πού και με ποιους, στόχοι και τρόπος λειτουργίας της τράπεζας) να ζητάει έγκριση σκοπιμότητας. Εξάλλου ένα τέτοιο σοβαρό θέμα με μακροχρόνιο ορίζοντα, δεν πρέπει βιαστικά και αδιαφανώς να το εντάσσει και αυτό στις προεκλογικές της σκοπιμότητες και να λαμβάνεται απόφαση με οριακή πλειοψηφία. Χρειάζεται να ξεκινήσουν άμεσα με διαφάνεια όλες οι απαραίτητες προεργασίες και το θέμα να απασχολήσει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και τη νέα Διοίκηση που θα προκύψει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Ο Νίκος Πατσαρίνος είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα»

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Πελοπόννησος

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video