ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΡΟΣΟΧΗ - Τα 15 SOS για να μη χάσετε τα ακίνητά σας στην Ελλάδα


ΤΑ 15 SOS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΑΣ – ΤΡΕΞΤΕ ΠΡΟΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού
Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο θα τα χάσουν (!). Σε αυτήν την περίπτωση τα ακίνητα θα δηλώνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση κι όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.


1Πότε ξεκίνησαν οι νέες συλλογές δηλώσεων;

Την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων στη Μεσσηνία (το Γραφείο Κτηματογράφησης θα είναι στην Καλαμάτα), ενώ την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου άρχισε η συλλογή δηλώσεων στη Βοιωτία (το Γραφείο Κτηματογράφησης θα είναι στη Θήβα) και τη Φωκίδα (το Γραφείο Κτηματογράφησης θα λειτουργήσει στην Άμφισσα).


2Ποιες περιοχές παίρνουν σειρά;
Στις αρχές Μαρτίου –κατά πάσα πιθανότητα- αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στην Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο -όπου θα λειτουργήσει και το Γραφείο Κτηματογράφησης. Θα ακολουθήσουν η Μαγνησία και οι Σποράδες (με Γραφείο Κτηματογράφησης στο Βόλο), η Χίος, η Λήμνος και η Λέσβος (θα λειτουργήσει Γραφείο Κτηματογράφησης στη Μύρινα και στην Καλλονή), αλλά και οι Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής και Νήσων όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης στον Πειραιά.


3Ποιες περιοχές μένουν έξω;
Έξω μένουν η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το μισό Ηράκλειο Κρήτης.


4Πόσο διαρκεί η συλλογή δηλώσεων και τι γίνεται με τις παρατάσεις;
Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού. Το εξάμηνο όμως έχει γίνει κανόνας για όλους. Η τελευταία παράταση που δόθηκε έως τις 5 Απριλίου αφορά τη συλλογή δηλώσεων στα Δωδεκάνησα.


5Πότε αναμένεται να δοθούν οι επόμενες παρατάσεις;
Αυτήν την περίοδο τρέχουν οι αρχικές προθεσμίες για τις εναπομείνασες περιοχές οπότε για έναν μήνα –τουλάχιστον- το σκηνικό δεν αλλάξει. Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να δοθεί παράταση για την Άρτα, την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα, τη Λευκάδα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ροδόπη, τη Θάσο, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά και τη Δυτική Αττική.


6Τι έγγραφα πρέπει να καταθέσει ένας ιδιοκτήτης προκειμένου να δηλώσει το ακίνητό του;
Πρέπει να καταθέσει το συμβόλαιο, το πιστοποιητικό μεταγραφής, τοπογραφικό (εάν υπάρχει), Δελτίο Ταυτότητας ή διαβατηρίου, έγγραφο που να πιστοποιεί το ΑΦΜ (όπως εκκαθαριστικό εφορίας ή λογαριασμό ΔΕΗ).


7Η διαδικασία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά;
Ναι. Στην εφαρμογή του Κτηματολογίου η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών του Taxis net. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση www.ktimatologio.gr και να κάνουν κλικ στο πλαίσιο «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/ Ηλεκτρονικές υπηρεσίες».


8Πότε είναι απαραίτητη η επισύναψη του τοπογραφικού;
Η επισύναψη του τοπογραφικού, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το Κτηματολόγιο, είναι απαραίτητη όταν το αναφέρει το συμβόλαιο, δεν υπάρχουν εμφανή όρια (αγροτεμάχια), έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.


9Για την περίπτωση που τυπικά δεν χρειάζεται είναι κακό να κατατεθεί τοπογραφικό;
Όχι. Όπως υποστηρίζουν οι αγρονόμοι –τοπογράφοι μηχανικοί η προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού στο Κτηματολόγιο είναι μονόδρομος για τα ακίνητα που έχουν αξία και είναι αξιοποιήσιμα. Γιατί; Επειδή ακόμη και για ένα τετραγωνικό μέτρο λάθος καταγραφής μπορεί να μειωθεί ή να απαγορευτεί η δόμηση –αφού κίνδυνοι να μειωθεί η αρτιότητα του οικοπέδου- και να μειωθεί σημαντικά η αξία του ακινήτου.


10Αφού μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Κτηματολογίου μπορεί να γίνει εντοπισμός του ακινήτου γιατί πρέπει να συνταχθεί τοπογραφικό;
Κατά τους αγρονόμους–τοπογράφους ο εντοπισμός του ακινήτου μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Κτηματολογίου ( διατίθεται δωρεάν) δεν αποτελεί τοπογραφικό διάγραμμα. Επιπλέον, ο εντοπισμός από την ηλεκτρονική εφαρμογή δηλώσεων του Κτηματολογίου δεν αντιστοιχεί στην ακρίβεια ενός τοπογραφικού διαγράμματος.


11Τι ισχύει για την περίπτωση που δεν υπάρχει αποδοχή κληρονομιάς;
Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν τα εξής:

– Εάν υπάρχει διαθήκη: υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του θανόντος (εφόσον υπάρχει), ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης και πιστοποιητικά « περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης» και « περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς».
– Εάν δεν υπάρχει διαθήκη: υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του θανόντος (εφόσον υπάρχει), ληξιαρχική πράξη θανάτου και τα πιστοποιητικά « εγγύτερων συγγενών», «περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης» και «περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς».


12Τι προβλέπεται για τις περιπτώσεις χρησικτησίας;
Για την ακρίβεια, όταν υπάρχει έκτακτη χρησικτησία (δηλαδή δεν έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου) θα πρέπει να αποδειχθεί 20ετής νομή και κατοχή – αλλιώς το ακίνητο δεν μπορεί να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητα τα έγγραφα –αποδείξεις από ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες ύδρευσης, μισθωτήρια, Ε9, ακόμη και συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτησιών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου.


13Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Δήμο της Αθήνας και της Κοζάνης;
Προς τα τέλη Απριλίου, 700 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ακίνητα στο Δήμο Αθηναίων και έχουν δηλωθεί 1.250.000 δικαιώματα το 2008 –πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα- θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, μια και αρχίζει η προανάρτηση. Αυτό σημαίνει πως θα λάβουν σχετικές βεβαιώσεις προκειμένου να βεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας. Πρόκειται για τη λεγόμενη δεύτερη φάση κτηματογράφησης η οποία εκκρεμεί πάνω από οκτώ χρόνια λόγω δικαστικών διενέξεων.
Για την Κοζάνη η διαδικασία ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ιδιοκτήτες που μένουν στην Ελλάδα έχουν περιθώριο δύο μήνες και οι ομογενείς τέσσερις για να ελέγξουν, να βεβαιώσουν και να διορθώσουν τυχόν λάθη.


14Και όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει ακόμη τα ακίνητά τους;
Αυτοί έχουν μια τελευταία ευκαιρία έως τα τέλη Απριλίου να τα δηλώσουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Αθήνας. Η διεύθυνση είναι 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 48, ισόγειο, και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210-6446295 και 210-6445699.


15Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν τα ακίνητα τους στο Κτηματολόγιο;
Θα τα χάσουν(!). Όποια ακίνητα δεν δηλωθούν χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο. Για τα παλιά προγράμματα (1997-1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 14 χρόνια και για τα νέα ( από το 2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί σε επτά χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στη θέση του υποθηκοφυλακείου.πηγή 

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Πελοπόννησος

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video