Ηταν ο άνθρωπος που είχε φωτογραφίσει τον θάνατο εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες φορές. Ο Γιάννης Μπεχράκης, ίσως ο σημαντικότερος έλληνας φωτορεπόρτερ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών.
Ο Μπεχράκης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. «Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο», έλεγε. Είχε δίκιο. Η φωτογραφία του (κάτω) με τον πατέρα-πρόσφυγα που αγκαλιάζει το μωρό του στα σύνορα Ελλάδας – FYROM (τότε), είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, αναδεικνύοντας το Προσφυγικό ως οικουμενικό ζήτημα.
Ο Μπεχράκης ήταν επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (Chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα. Δεν του πολυάρεσε ο ρόλος – έλεγε ότι ήθελε να είναι στην εμπόλεμη ζώνη, στο Αφγανιστάν, στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Σιέρα Λεόνε, να μην κάνει τη γραφειοκρατική δουλειά ενός μεγάλου οργανισμού, ήθελε να καταγράφει την κρίση.
Τελικά η κρίση ήρθε στα μέρη μας. Το Προσφυγικό και η κάλυψή του υπήρξε το magnum opus του. Πνεύμα οξύ, εύστροφο, περιπετειώδες, με μια σπάνια έφεση στην περιγραφή της πραγματικότητας, όχι μόνο μέσα από τον φακό του.
«Η αποστολή μου», έλεγε, «είναι να πω την ιστορία και μετά εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Αλλά κανείς να μην μπορεί να πει “δεν ήξερα”»…
Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters από την Αθήνα.
Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στην Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989. Στη διάρκεια της καριέρας του κάλυψε πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα.
Για τη δουλειά του βραβεύτηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο προσωπικός του λογαριασμός στο Facebook κατακλύστηκε από δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης συναδέλφων, φίλων και οικείων προσώπων του προς στην οικογένειά του.
Πηγή: Protagon.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου