ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ανάπλαση του ποταμού Νέδοντα με αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας

Γράφει ο Μιχάλης Αντωνόπουλος

Ανάδειξη – ανάπλαση του ποταμού Νέδοντα με έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας, την αναβάθμιση και εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων και της βιοκλιματιστικής συμπεριφοράς του παρόχθιου τμήματος.

Η περιβαλλοντική διαχείριση των υδατορεμάτων αποτελεί μια αναγκαιότητα των σύγχρονων πόλεων.  Όσο μεγαλύτερος ο αστικός ιστός και η πολεοδομούμενη περιοχή τόσο μεγαλύτερη και η ανάγκη για διατήρηση και προστασία του υδατικού οικοσυστήματος αλλά και του βιοκλιματιστικού χαρακτήρα των απαιτούμενων παρεμβάσεων.
Ο ποταμός Νέδοντας ένα μεγάλο υδατόρεμα με λεκάνη απορροής που υπερβαίνει τα 150 τ.χ. διέρχεται εδώ και δεκάδες χρόνια τον αστικό ιστό της πόλης.
Ο σκοπός της προτεινόμενης ανάπλασης και προστασίας, παρουσιάζει μερικές καινοτόμες προτάσεις που θα λέγαμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιολογηθεί και εφαρμοσθεί τουλάχιστον στον Ελληνικό χώρο.  Συγκεκριμένα προτείνονται η δημιουργία δύο μικρών ταμιευτήρων με τη  λειτουργία δύο θυροφραγματων εντός της κοίτης, με σκοπό αφενός την ανάσχεση των υδάτων σε περίοδο πλημμυρικών φαινομένων αφού έχει αμφισβητηθεί έντονα η επάρκεια και η παροτεχετευτικόητητα του και αφετέρου η διατήρηση των υδάτων εντός της κοίτης για όλο σχεδόν το χρόνο, ώστε το υδάτινο στοιχείο να παραμείνει εντός του αστικού ιστού της πόλης με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό μπορεί να εχει.  Δεδομένου ότι ο Νέδοντας είναι ένα μεγάλο υδατόρεμα μη μόνιμης ροής (χείμμαρος).
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της προτεινόμενης παρέμβασης θα είναι ο τεχνητός εμπλουτισμός του φρεάτιου προσχωματικού υδροφόρου ορίζοντα κάτω από την ευρύτερη περιοχή της πόλης που τα τελευταία χρόνια λόγω της τσιμεντόστρωσης και του εγκιβωτισμού της κοίτης, παρουσιάζει έντονα φαινόμενα υφαλμύρωσης από την εισχώρηση του θαλάσσιου μετώπου εντός αυτού.
Τέλος το πιο σημαντικό θα είναι η ποιοτική και βιοκλιματική αναβάθμιση του παρόχθιου χώρου με δύο τμήματα συνεχόμενης ανάπλασης από τις εκβολές μέχρι και την έξοδο από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης.
Μια τέτοια προσπάθεια με πολλαπλά οφέλη θα έχει μεταξύ των άλλων σαν αποτέλεσμα την σύνδεση των δύο τμημάτων της πόλης, με φυσικό τρόπο εξισορροπώντας όλες τις αρνητικές επιπτώσεις των προηγούμενων αποσπασματικών παρεμβάσεων.
Η ιδιαιτερότητα της όλης προσέγγισης έχει να κάνει αφενός με το είδος του υδατορέματος που είναι εν μέρει καλυμμένο αλλά και με την παροδικότητα στη λειτουργία του, που αφενός την υγρή περίοδο είναι μια απειλή για την πόλη και αφετέρου την ξηρή περίοδο που είναι ένας νεκρός χώρος χωρίς το υδάτινο στοιχείο και την παρόχθια φυτοκάλυψη κυρίως στο  ανάντη μεγαλύτερο τμήμα του.
Οι χώροι εκατέρωθεν της κοίτης θα τύχουν συνολικής ανάπλασης με την δημιουργία και ποδηλατοδρόμου που θα κατευθύνεται και προς τα δύο μέτωπα της πόλης στις εκβολές του.  Δηλαδή στη δυτική και ανατολική παραλία της Καλαμάτας που έχουν και τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κυρίως τους θερινούς μήνες.  Το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων αλλά και των αναπλάσεων θα είναι ιδιαίτερα μικρό και ανταποδοτικό μέσα κυρίως από το νέο ΕΣΠΑ δεδομένου ότι ήδη μελετάται ο τρόπος της προστασίας της πόλης, καθότι η σημερινή διατομή της κοίτης έχει βεβαιωθεί από μελέτη της ΔΕΥΑΚ ότι δεν επαρκεί.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος είναι Δημοτικός Σύμβουλος – Υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Γεωλόγος – Γεωτεχνικός περιβάλλοντος M. Sc. – Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελ. & Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου.

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Πελοπόννησος

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video