Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Αρκάδων, το οποίο διοργανώθηκε στην Τρίπολη από τις 25-31 Ιουλίου 2014. Την διοργάνωση του συνεδρίου είχε η Παγκόσμια Παναρκαδική Συνομοσπονδία, την προεδρία της οποίας είχε η Π.Ο.Αυστραλίας, που εργάστηκε για την σωστή προετοιμασία του. Στο συνέδριο συμμετείχαν ογδόντα σύνεδροι, είκοσι από κάθε Παναρκαδική Ομοσπονδία (Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά και Ελλάδος). Η διοργάνωση του συνεδρίου υποστηρίχτηκε επίσης από την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και τον Δήμο Τρίπολης.
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία Χαράλαμπος Δαφαράνος, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεδέζος, οι βουλευτές του νομού Ανδρέας Λυκουρέντζος και Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, ο Γ. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου Γεώργιος Διδασκάλου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, οι πρόεδροι των Παναρκαδικών Οργανώσεων, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και πολλών φορέων και συλλόγων του νομού και της υπόλοιπης Ελλάδος.
Στην αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης, για τρείς ημέρες, περισσότεροι από τριάντα ομιλητές, ανέπτυξαν στις εισηγήσεις τους θέματα σχετικά με τις επτά θεματικές ενότητες που είχαν διαμορφωθεί από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. Οι θεματικές αυτές ενότητες αναφέρονταν στην Νέα Γενιά, στην οποία και ήταν αφιερωμένο το συνέδριο, στις μεταναστεύσεις των Αρκάδων, στις εκφράσεις του Πολιτισμού τους, στην τουριστική-οικονομική ανάπτυξη του νομού, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, στο Αρκαδικό Χωριό και στα κληροδοτήματα της Αρκαδίας. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των απόδημων Αρκάδων αλλά και κατοίκων της Αρκαδίας στις ανωτέρω ημερίδες. Εκείνοι που παρευρέθηκαν, πολλοί δε με τις σκέψεις αλλά και με τις προτάσεις που κατέθεσαν, ξεπέρασαν τον αριθμό των επτακοσίων συμμετεχόντων.
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου διοργανώθηκαν με μοναδική επιτυχία εκδηλώσεις πολιτισμού, όπως βραδιά παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής με τη συμμετοχή έξι χορευτικών συγκροτημάτων της Τρίπολης, η πρώτη παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ Μυσταγωγία καθώς και βραδιά σύγχρονης ελληνικής και ξένης μουσικής αφιερωμένης στη νέα γενιά των Αρκάδων. Επίσης οι σύνεδροι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αρκαδικού χωριού και του Δήμου Μεγαλόπολης, ενώ με την επίσκεψη τους σε χωριά του Πάρνωνα, στην Μονή Μαλεβής, στο αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης, στα σπήλαια του Κάψια, στα ορεινά χωριά της Γορτυνίας και στο Λιμποβίσι, ενθυμήθηκαν σελίδες τις ένδοξης ιστορίας του τόπου αλλά και της απαράμιλλης ομορφιάς του.
Σημαντικές στιγμές, που ξεχώρισαν για την συγκίνηση που προκάλεσαν στους ομογενείς σύνεδρους αλλά και στους παρευρισκόμενους Αρκάδες ήταν η απονομή τιμής και η βράβευση της μεγάλης δωρήτριας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Γιαννούλας Γκουντάνη, του ευεργέτη του Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης Δημήτριο Αποστολόπουλου, η τιμή προς τους αθάνατους νεκρούς της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 καθώς και η επίσκεψη αντιπροσωπείας των οργανώσεων των ομογενών σε ασθενείς του Παναρκαδικού Νοσοκομείου μας, όπου προσέφεραν σε αυτούς συμβολικά δώρα. Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι ομογενείς, ως άξιοι συνεχιστές της μεγάλης προσφοράς των παλαιότερων γενιών των Αρκάδων μεταναστών παρέδωσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, σύγχρονο υδροφόρο όχημα, το οποίο αγοράστηκε, κυρίως με δωρεές των απόδημων στην Αυστραλία και τον Καναδά. Συζητήθηκε δε μία ακόμη δωρεά, η οποία θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες.
Μετά τη λήξη του συνεδρίου αποκλειστικός σκοπός των οργανωτών του και των τεσσάρων Παναρκαδικών Ομοσπονδιών είναι η επεξεργασία και υλοποίηση, των προτάσεων και αποφάσεων που πάρθηκαν στη διάρκειά των εργασιών του. Για να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα για την Αρκαδία και τους Αρκάδες, έως το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Αρκάδων, που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2018, στην Αρκαδία με οργανωτή αυτή τη φορά, την Παναρκαδική Ομοσπονδία της Ελλάδος.
Για την οργανωτική Επιτροπή του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Αρκάδων
Χρήστος Τσιμόγιαννης
Πρόεδρος της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Οι σύνεδροι οι οποίοι συμμετείχαν στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Αρκάδων και εκπροσωπούν την Παγκόσμια Παναρκαδική Συνομοσπονδία και τις Παναρκαδικές Ομοσπονδίες Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά και Ελλάδος ψηφίζουν ομόφωνα πως:
٠Απαιτούν την πλήρη και άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογη του διεθνούς δικαίου και την τήρηση των προνοιών των συμφωνιών κορυφής για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα σημάνει το τέλος της παράνομης Τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.
٠Απαιτούν από την Τουρκία την άμεση κατάπαυση των προκλήσεων στο Αιγαίο και αναγνωρίζουν ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης, η μόνη υπαρκτή διαφορά με την γείτονα χώρα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται καμμία άλλη διαφορά πρός διαπραγμάτευση. Αποτελεί δε, αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδος η ανακήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Αιγαίο και σε όλες τις θάλασσες που την περιβρέχουν.
٠Συμπαρίστανται στην πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και απαιτούν την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
٠Υποστηρίζουν τα ανθρώπινα, πολιτικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά δικαιώματα των αδελφών Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι ζουν στη γείτονα Αλβανία.
٠Καταγγέλλουν την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και του ονόματος της Ελληνικής Μακεδονίας και υποστηρίζουν τις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, υπό την αιγέδα του Ο.Η.Ε.
٠Επιδιώκουν την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ζητούν η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας προς όφελος των λαών της περιοχής.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Οι σύνεδροι οι οποίοι συμμετείχαν στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Αρκάδων και εκπροσωπούν την Παγκόσμια Παναρκαδική Συνομοσπονδία και τις Παναρκαδικές Ομοσπονδίες Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά και Ελλάδος, αφού συνεδρίασαν και έλαβαν υπόψη τους τις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν στο συνέδριο, αποφάσισαν όπως εργαστούν μαζί με τις επιτροπές τις οποίες συγκρότησαν για την υλοποίηση των κατωτέρω θεμάτων που αφορούν:
1.Τη Νέα Γενιά
Η δημιουργία ηλεκτρονικού ιστότοπου και σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), όπου θα προβάλλονται οι δραστηριότητες, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις της απόδημης νεολαίας. Θα αναρτώνται θέματα σχετικά με την διατήρηση, διάδοση της ελληνικής γλώσσας καθώς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επίσης θα πραγματοποιείτε ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και εμπειριών σχετικά με την αναζήτηση εργασίας των νέων, που επιθυμούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Η υποστήριξη και ενίσχυση των προγραμμάτων ανταλλαγής σπουδαστών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και των χωρών, όπου είναι οι έδρες των Παναρκαδικών Ομοσπονδιών. Επίσης σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα επιδιωχθεί η ανταλλαγή μαθητών μέσω κατασκηνωτικών προγραμμάτων.
Η πραγματοποίηση, αρχής γενομένης από το 9ο συνέδριο, ημερίδας αφιερωμένης σε θέματα της ανά τον κόσμο αρκαδικής νεολαίας, στην οποία θα χρησιμοποιείται η ελληνική καθώς και η αγγλική γλώσσα.
2.Τα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα
Οι ομοσπονδίες καλούν τα μέλη τους όπως προβούν σε καταγραφή των προβλημάτων που προέκυψαν λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, και σταθούν αρωγοί προς κοινωνικές ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που δοκιμάζονται από αυτή. Παράλληλα αναλαμβάνουν την αναγνώριση αλλά και επιβράβευση των ευεργετών ή δωρητών προς τη γενέθλια γη και τους ανθρώπους της. Επίσης καλούν την ελληνική πολιτεία και τους απόδημους Αρκάδες, όπως στηρίξουν την οικονομική ανάταξη του τόπου μας, ενισχύοντας τις εξαγωγές των αρκαδικών προϊόντων καθώς και την αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος με πιο πυκνές και πολυήμερες επισκέψεις τους στην αγαπημένη μας Αρκαδία.
3.Τον πολιτισμό των Αρκάδων
Η κάθε είδους στήριξη των αρμοδίων φορέων της πολιτείας (Υπουργείου Πολιτισμού, ΛΘ΄ Εφορείας αρχαιοτήτων, Κίνησης Πολιτών Διάζωμα, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πολιτιστικών Συλλόγων) για την διάσωση και αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων (Μεγαλόπολης κ.α.), ναών και άλλων μνημείων της αρχαίας αλλά και της νεώτερης εποχής.
Η υποστήριξη της συγγραφικής, ποιητικής, κινηματογραφικής και κάθε άλλης πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας των απόδημων Αρκάδων, καθώς και η προβολή των έργων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να διατηρηθεί έτσι η συνοχή και ανάπτυξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Για πρώτη φορά άλλωστε πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις λογοτεχνών απο την Αυστραλία.
Η αλληλεγγύη και συμβολή, όπου χρειαστεί, των απόδημων Αρκάδων προς τη Δημοτική αρχή της Τρίπολης στην προσπάθειά της να ανακηρυχτεί η Τρίπολη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού το έτος 2021.
4.Τη Δημόσια Υγεία και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο
Στηρίζουν ανεπιφύλακτα της προσπάθειες της Π.Ο. Αμερικής (ιδιοκτήτριας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου) για την αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, προς όφελος όλου του Αρκαδικού λαού, των απόδημων Αρκάδων και των κατοίκων των γειτονικών, με την Αρκαδία, νομών. Στο περιθώριο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα, του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη με αντιπροσωπεία της Π.Ο. Αμερικής στην οποία επεκράτησε θετικό κλίμα για την επίλυση των προβλημάτων του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και την ανανέωση της μισθωτήριας σύμβασης.
Συμφωνήθηκε ακόμη η συμμετοχή στην αρμόδια επιτροπή της Π.Ο. Αμερικής, ενός αντιπροσώπου από κάθε μία εκ των αδελφών Π.Ο. Αυστραλίας, Καναδά και Ελλάδος.
5.Τα Κληροδοτήματα των Αρκάδων
Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα προχωρήσει στην καταγραφή και καλλίτερη αξιοποίηση των εκατοντάδων κληροδοτημάτων, από όπου και αν αυτά προέρχονται (από την Ελλάδα και το εξωτερικό).
6.Το Αρκαδικό χωριό
Υποστηρίζονται οι προσπάθειες των κατοίκων του για την επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν σε αυτό (βιολογικός καθαρισμός κ.α.), καθώς η ολοκλήρωση της κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου. Για να ολοκληρωθούν τα όνειρα και οι αγώνες εκείνων οι οποίοι θέλησαν να πραγματοποιήσουν έναν οικισμό πρότυπο που θα συνέδεε την ιδιαίτερη πατρίδα με την ξενιτιά.
7.Την προστασία του αρκαδικού περιβάλλοντος
Εκφράζουμε την υποστήριξή μας σε φορείς και προσπάθειες οικολογικών οργανώσεων οι οποίες αγωνίζονται για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, των δασικών όγκων του Μαίναλου και του Πάρνωνα, την προστασία της Κυνουριακής θάλασσας, την συντήρηση των παλιών μονοπατιών του νομού, καθώς και των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Naturα.
9.Την αλλαγή του ονόματος της Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας
Αποφασίστηκε ομόφωνα όπως την 1η Ιανουαρίου 2015, με την ανάληψη της προεδρίας από την Π.Ο. Ελλάδος, η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μετονομάζεται και θα λέγεται ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ- Ένωση Ομοσπονδιών (WORLD PAN-ARCADIAN COUNCIL-United Federations). Οι στόχοι και οι επιδιώξεις, όπως περιγράφονται στο καταστατικό παραμένουν ως έχουν και στοχεύουν πάντα στο συμφέρον των απανταχού Αρκάδων και της Αρκαδίας.
9.Την εκπροσώπησή τους στην Ελλάδα.
Αποφασίστηκε ομόφωνα όπως την εκπροσώπηση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας και αργότερα του Παγκόσμιου Συμβουλίου, έως και το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Αρκάδων, έχει ο Πέτρος Ι. Σαραντάκης, ο οποίος θα λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου αυτής.
Χρήστος Τσιμόγιαννης, πρόεδρος της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας
Δημήτριος Αλεξόπουλος, πρόεδρος της Π.Ο. Αυστραλίας
Γεώργιος Ρεβελιώτης, πρόεδρος της Π.Ο. Αμερικής
Νικόλαος Μαντάς, αντιπρόεδρος της Π.Ο. Καναδά
Βασίλειος Γιαννακάκος, πρόεδρος της Π.Ο. Ελλάδος
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία Χαράλαμπος Δαφαράνος, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεδέζος, οι βουλευτές του νομού Ανδρέας Λυκουρέντζος και Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, ο Γ. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου Γεώργιος Διδασκάλου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, οι πρόεδροι των Παναρκαδικών Οργανώσεων, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και πολλών φορέων και συλλόγων του νομού και της υπόλοιπης Ελλάδος.
Στην αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης, για τρείς ημέρες, περισσότεροι από τριάντα ομιλητές, ανέπτυξαν στις εισηγήσεις τους θέματα σχετικά με τις επτά θεματικές ενότητες που είχαν διαμορφωθεί από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. Οι θεματικές αυτές ενότητες αναφέρονταν στην Νέα Γενιά, στην οποία και ήταν αφιερωμένο το συνέδριο, στις μεταναστεύσεις των Αρκάδων, στις εκφράσεις του Πολιτισμού τους, στην τουριστική-οικονομική ανάπτυξη του νομού, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, στο Αρκαδικό Χωριό και στα κληροδοτήματα της Αρκαδίας. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των απόδημων Αρκάδων αλλά και κατοίκων της Αρκαδίας στις ανωτέρω ημερίδες. Εκείνοι που παρευρέθηκαν, πολλοί δε με τις σκέψεις αλλά και με τις προτάσεις που κατέθεσαν, ξεπέρασαν τον αριθμό των επτακοσίων συμμετεχόντων.
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου διοργανώθηκαν με μοναδική επιτυχία εκδηλώσεις πολιτισμού, όπως βραδιά παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής με τη συμμετοχή έξι χορευτικών συγκροτημάτων της Τρίπολης, η πρώτη παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ Μυσταγωγία καθώς και βραδιά σύγχρονης ελληνικής και ξένης μουσικής αφιερωμένης στη νέα γενιά των Αρκάδων. Επίσης οι σύνεδροι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αρκαδικού χωριού και του Δήμου Μεγαλόπολης, ενώ με την επίσκεψη τους σε χωριά του Πάρνωνα, στην Μονή Μαλεβής, στο αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης, στα σπήλαια του Κάψια, στα ορεινά χωριά της Γορτυνίας και στο Λιμποβίσι, ενθυμήθηκαν σελίδες τις ένδοξης ιστορίας του τόπου αλλά και της απαράμιλλης ομορφιάς του.
Σημαντικές στιγμές, που ξεχώρισαν για την συγκίνηση που προκάλεσαν στους ομογενείς σύνεδρους αλλά και στους παρευρισκόμενους Αρκάδες ήταν η απονομή τιμής και η βράβευση της μεγάλης δωρήτριας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Γιαννούλας Γκουντάνη, του ευεργέτη του Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης Δημήτριο Αποστολόπουλου, η τιμή προς τους αθάνατους νεκρούς της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 καθώς και η επίσκεψη αντιπροσωπείας των οργανώσεων των ομογενών σε ασθενείς του Παναρκαδικού Νοσοκομείου μας, όπου προσέφεραν σε αυτούς συμβολικά δώρα. Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι ομογενείς, ως άξιοι συνεχιστές της μεγάλης προσφοράς των παλαιότερων γενιών των Αρκάδων μεταναστών παρέδωσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, σύγχρονο υδροφόρο όχημα, το οποίο αγοράστηκε, κυρίως με δωρεές των απόδημων στην Αυστραλία και τον Καναδά. Συζητήθηκε δε μία ακόμη δωρεά, η οποία θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες.
Μετά τη λήξη του συνεδρίου αποκλειστικός σκοπός των οργανωτών του και των τεσσάρων Παναρκαδικών Ομοσπονδιών είναι η επεξεργασία και υλοποίηση, των προτάσεων και αποφάσεων που πάρθηκαν στη διάρκειά των εργασιών του. Για να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα για την Αρκαδία και τους Αρκάδες, έως το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Αρκάδων, που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2018, στην Αρκαδία με οργανωτή αυτή τη φορά, την Παναρκαδική Ομοσπονδία της Ελλάδος.
Για την οργανωτική Επιτροπή του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Αρκάδων
Χρήστος Τσιμόγιαννης
Πρόεδρος της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Οι σύνεδροι οι οποίοι συμμετείχαν στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Αρκάδων και εκπροσωπούν την Παγκόσμια Παναρκαδική Συνομοσπονδία και τις Παναρκαδικές Ομοσπονδίες Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά και Ελλάδος ψηφίζουν ομόφωνα πως:
٠Απαιτούν την πλήρη και άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογη του διεθνούς δικαίου και την τήρηση των προνοιών των συμφωνιών κορυφής για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα σημάνει το τέλος της παράνομης Τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.
٠Απαιτούν από την Τουρκία την άμεση κατάπαυση των προκλήσεων στο Αιγαίο και αναγνωρίζουν ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης, η μόνη υπαρκτή διαφορά με την γείτονα χώρα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται καμμία άλλη διαφορά πρός διαπραγμάτευση. Αποτελεί δε, αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδος η ανακήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Αιγαίο και σε όλες τις θάλασσες που την περιβρέχουν.
٠Συμπαρίστανται στην πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και απαιτούν την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
٠Υποστηρίζουν τα ανθρώπινα, πολιτικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά δικαιώματα των αδελφών Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι ζουν στη γείτονα Αλβανία.
٠Καταγγέλλουν την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και του ονόματος της Ελληνικής Μακεδονίας και υποστηρίζουν τις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, υπό την αιγέδα του Ο.Η.Ε.
٠Επιδιώκουν την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ζητούν η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας προς όφελος των λαών της περιοχής.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Οι σύνεδροι οι οποίοι συμμετείχαν στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Αρκάδων και εκπροσωπούν την Παγκόσμια Παναρκαδική Συνομοσπονδία και τις Παναρκαδικές Ομοσπονδίες Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά και Ελλάδος, αφού συνεδρίασαν και έλαβαν υπόψη τους τις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν στο συνέδριο, αποφάσισαν όπως εργαστούν μαζί με τις επιτροπές τις οποίες συγκρότησαν για την υλοποίηση των κατωτέρω θεμάτων που αφορούν:
1.Τη Νέα Γενιά
Η δημιουργία ηλεκτρονικού ιστότοπου και σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), όπου θα προβάλλονται οι δραστηριότητες, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις της απόδημης νεολαίας. Θα αναρτώνται θέματα σχετικά με την διατήρηση, διάδοση της ελληνικής γλώσσας καθώς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επίσης θα πραγματοποιείτε ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και εμπειριών σχετικά με την αναζήτηση εργασίας των νέων, που επιθυμούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Η υποστήριξη και ενίσχυση των προγραμμάτων ανταλλαγής σπουδαστών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και των χωρών, όπου είναι οι έδρες των Παναρκαδικών Ομοσπονδιών. Επίσης σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα επιδιωχθεί η ανταλλαγή μαθητών μέσω κατασκηνωτικών προγραμμάτων.
Η πραγματοποίηση, αρχής γενομένης από το 9ο συνέδριο, ημερίδας αφιερωμένης σε θέματα της ανά τον κόσμο αρκαδικής νεολαίας, στην οποία θα χρησιμοποιείται η ελληνική καθώς και η αγγλική γλώσσα.
2.Τα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα
Οι ομοσπονδίες καλούν τα μέλη τους όπως προβούν σε καταγραφή των προβλημάτων που προέκυψαν λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, και σταθούν αρωγοί προς κοινωνικές ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που δοκιμάζονται από αυτή. Παράλληλα αναλαμβάνουν την αναγνώριση αλλά και επιβράβευση των ευεργετών ή δωρητών προς τη γενέθλια γη και τους ανθρώπους της. Επίσης καλούν την ελληνική πολιτεία και τους απόδημους Αρκάδες, όπως στηρίξουν την οικονομική ανάταξη του τόπου μας, ενισχύοντας τις εξαγωγές των αρκαδικών προϊόντων καθώς και την αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος με πιο πυκνές και πολυήμερες επισκέψεις τους στην αγαπημένη μας Αρκαδία.
3.Τον πολιτισμό των Αρκάδων
Η κάθε είδους στήριξη των αρμοδίων φορέων της πολιτείας (Υπουργείου Πολιτισμού, ΛΘ΄ Εφορείας αρχαιοτήτων, Κίνησης Πολιτών Διάζωμα, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πολιτιστικών Συλλόγων) για την διάσωση και αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων (Μεγαλόπολης κ.α.), ναών και άλλων μνημείων της αρχαίας αλλά και της νεώτερης εποχής.
Η υποστήριξη της συγγραφικής, ποιητικής, κινηματογραφικής και κάθε άλλης πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας των απόδημων Αρκάδων, καθώς και η προβολή των έργων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να διατηρηθεί έτσι η συνοχή και ανάπτυξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Για πρώτη φορά άλλωστε πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις λογοτεχνών απο την Αυστραλία.
Η αλληλεγγύη και συμβολή, όπου χρειαστεί, των απόδημων Αρκάδων προς τη Δημοτική αρχή της Τρίπολης στην προσπάθειά της να ανακηρυχτεί η Τρίπολη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού το έτος 2021.
4.Τη Δημόσια Υγεία και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο
Στηρίζουν ανεπιφύλακτα της προσπάθειες της Π.Ο. Αμερικής (ιδιοκτήτριας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου) για την αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, προς όφελος όλου του Αρκαδικού λαού, των απόδημων Αρκάδων και των κατοίκων των γειτονικών, με την Αρκαδία, νομών. Στο περιθώριο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα, του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη με αντιπροσωπεία της Π.Ο. Αμερικής στην οποία επεκράτησε θετικό κλίμα για την επίλυση των προβλημάτων του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και την ανανέωση της μισθωτήριας σύμβασης.
Συμφωνήθηκε ακόμη η συμμετοχή στην αρμόδια επιτροπή της Π.Ο. Αμερικής, ενός αντιπροσώπου από κάθε μία εκ των αδελφών Π.Ο. Αυστραλίας, Καναδά και Ελλάδος.
5.Τα Κληροδοτήματα των Αρκάδων
Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα προχωρήσει στην καταγραφή και καλλίτερη αξιοποίηση των εκατοντάδων κληροδοτημάτων, από όπου και αν αυτά προέρχονται (από την Ελλάδα και το εξωτερικό).
6.Το Αρκαδικό χωριό
Υποστηρίζονται οι προσπάθειες των κατοίκων του για την επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν σε αυτό (βιολογικός καθαρισμός κ.α.), καθώς η ολοκλήρωση της κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου. Για να ολοκληρωθούν τα όνειρα και οι αγώνες εκείνων οι οποίοι θέλησαν να πραγματοποιήσουν έναν οικισμό πρότυπο που θα συνέδεε την ιδιαίτερη πατρίδα με την ξενιτιά.
7.Την προστασία του αρκαδικού περιβάλλοντος
Εκφράζουμε την υποστήριξή μας σε φορείς και προσπάθειες οικολογικών οργανώσεων οι οποίες αγωνίζονται για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, των δασικών όγκων του Μαίναλου και του Πάρνωνα, την προστασία της Κυνουριακής θάλασσας, την συντήρηση των παλιών μονοπατιών του νομού, καθώς και των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Naturα.
9.Την αλλαγή του ονόματος της Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας
Αποφασίστηκε ομόφωνα όπως την 1η Ιανουαρίου 2015, με την ανάληψη της προεδρίας από την Π.Ο. Ελλάδος, η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μετονομάζεται και θα λέγεται ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ- Ένωση Ομοσπονδιών (WORLD PAN-ARCADIAN COUNCIL-United Federations). Οι στόχοι και οι επιδιώξεις, όπως περιγράφονται στο καταστατικό παραμένουν ως έχουν και στοχεύουν πάντα στο συμφέρον των απανταχού Αρκάδων και της Αρκαδίας.
9.Την εκπροσώπησή τους στην Ελλάδα.
Αποφασίστηκε ομόφωνα όπως την εκπροσώπηση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας και αργότερα του Παγκόσμιου Συμβουλίου, έως και το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Αρκάδων, έχει ο Πέτρος Ι. Σαραντάκης, ο οποίος θα λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου αυτής.
Χρήστος Τσιμόγιαννης, πρόεδρος της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας
Δημήτριος Αλεξόπουλος, πρόεδρος της Π.Ο. Αυστραλίας
Γεώργιος Ρεβελιώτης, πρόεδρος της Π.Ο. Αμερικής
Νικόλαος Μαντάς, αντιπρόεδρος της Π.Ο. Καναδά
Βασίλειος Γιαννακάκος, πρόεδρος της Π.Ο. Ελλάδος
από noreply@blogger.com (VALIA ABATZI)
μέσω ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου