Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Εκτοξεύεται ο αριθμός των κατοικιών που παραχωρούνται για περιορισμένο διάστημα, κατά κανόνα σε επισκέπτες κατά τη διάρκεια των διακοπών, με τους ιδιοκτήτες που επιλέγουν να καταχωρήσουν το ακίνητό τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων -από πολυτελείς βίλες στη Μύκονο μέχρι μικρά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας- και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσουν ένα εξτρά εισόδημα, να αυξάνονται μήνα με το μήνα.
Μόνο στην πλατφόρμα της Airbnb, που αποτελεί τη πιο δημοφιλή επιλογή, τουλάχιστον 40 χιλιάδες ακίνητα στην Ελλάδα φιγουράρουν προς μίσθωση, ενώ πέρσι ο τζίρος από τη διάθεση των κατοικιών άγγιξαν τα 750 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία που αφορούν την ελληνική αγορά έδωσε η Airbnb στο πλαίσιο ανακοίνωσης για την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη δήλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών.
Το επιπλέον εισόδημα αποδεικνύεται διόλου ευκαταφρόνητο. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2012, προσθέτει πως ο μέσος οικοδεσπότης λαμβάνει 2,850 ευρώ, ενώ η μέση καταχώρηση κατοικίας είναι 28 διανυκτερεύσεις, δίνοντας την εικόνα της διείσδυσης της εν λόγω δραστηριότητας στην εγχώρια οικονομία.
Η προσφορά ανεβαίνει κατακόρυφα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος είχε δείξει πως το 2017 οι καταχωρήσεις ακινήτων στις διάφορες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων έφταναν τις 106 χιλ. (διευκρινίζεται πως το ίδιο ακίνητο μπορεί να έχει πολλαπλές καταχωρήσεις σε διαφορετικές πλατφόρμες), σημειώνοντας κάθε χρόνο σημαντική άνοδο. Ενδεικτικά το 2016 ο αριθμός των καταχωρήσεων στις πλατφόρμες ήταν 95,6 χιλ., ενώ το 2015 ανέρχονταν σε 87 χιλ.
Το μεγαλύτερο μερίδιο κατείχε η Airbnb και ακολουθούσε η πλατφόρμα της TripAdvisor. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΞΕΕ, η Airbnb μετρούσε την προηγούμενη χρονιά πάνω από 22 χιλ. καταχωρήσεις ακινήτων στην Ελλάδα, η TripAdvisor περίπου 14 χιλ. και ακολουθούσαν η Homeaway και η Booking.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου