Παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια μία συζήτηση στην Ελλάδα για την εξωστρέφεια που έχουμε ανάγκη για την προώθηση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων σε διάφορους τομείς της οικονομίας (και όχι μόνο) στο εξωτερικό.
Η σκέψη μου αυτομάτως έρχεται στην Κόρινθο. Για όλα αυτά που έχουμε και δεν εκμεταλλευόμαστε ως αποτέλεσμα μιας αέναης ομφαλοσκόπησης και μιας υποκουλτούρας που μας διακατέχει αφού δεν είμαστε προάστιο της Αθήνας ούτε όμως επαρχία με τη λογική της Τρίπολης και της Καλαμάτας.
Η περιοχή μας είναι πλούσια σε σημεία με ιστορικές αναφορές και έχει ένα «ιερό τρίγωνο» με παγκόσμια σημασία που παραμένει ανεκμετάλλευτο όσοι υπουργοί και Δήμαρχοι και αν πέρασαν:
Ισθμός – Αρχαία Κόρινθος – Απόστολος Παύλος.
Ταυτόχρονα η περιοχή είναι δίπλα στην πρωτεύουσα και από την προηγούμενη δεκαετία συνδέεται με αυτήν μέσω του Προαστιακού.
Έχει και ένα εμπορικό κέντρο. Έχει επίσης μία παραλία που έκανε τον κύκλο της και χρειάζεται «restart» (Καλάμια) και μία επέκταση στο παραλιακό μέτωπο Αγ. Νικολάου χωρίς καμία εμπορική εκμετάλλευση
Τέλος η Κόρινθος πρέπει να είναι μία από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που έχει θάλασσα αλλά της έχει «γυρισμένη την πλάτη». Σε κάτι τέτοια οι Κορίνθιοι πρωτοτυπούμε.
Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι τα όποια από τα παραπάνω προβλήματα επιλύονται παραμένει ένα και είναι και το απλούστερο. Όλα αυτά τα σημεία δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Η Κόρινθος πρέπει να αρχίσει ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. Λείπει μία δημοτική συγκοινωνία προσαρμοσμένη ΚΑΙ σε αυτά τα δεδομένα.
Δεν θα λύσουμε μόνο με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της επισκεψιμότητας (π.χ. δεν υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία) αλλά θα έχουμε αποκτήσει έναν «συνεκτικό ιστό».
Και επειδή τον τελευταίο καιρό γίνεται κουβέντα για οράματα των επόμενων χρόνων θεωρώ ότι οι απλούστερες λύσεις είναι και οι αποτελεσματικότερες.
Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα πλέον και αυτά που θεωρούνταν πολυτέλεια στο παρελθόν είναι οι σημερινές ΑΝΑΓΚΕΣ.
Η Κόρινθος με δυο λόγια μοιάζει σαν μια εξίσωση αλλά χωρίς πρόσημα να συνδέουν τους «ατάκτως ερριμμένους» αριθμούς.
Υπό αυτή τη λογική θα παραμένει εσαεί χωρίς λύση.
(* Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πολίτης της Κορινθίας" στις 6 Μαρτίου 2015)
ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΡΑΣ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου