Καλά και εμπορεύσιμα μεγέθη φαίνεται ότι δίνει φέτος η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς, η οποία έχει ολοκληρωθεί για τις ποικιλίες Χαλκιδικής και Κονσερβολιάς, αλλά βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη για τις Καλαμών, με τις ποσότητες, ωστόσο, να είναι σημαντικά μειωμένες λόγω του δάκου και των καιρικών συνθηκών.
Οι απώλειες στην παραγωγή υπολογίζονται κατά κανόνα στο 30%-40% μιας κανονικής χρονιάς για τη Χαλκιδικής και την Καλαμών, ενώ αγγίζουν το 70% για την Κονσερβολιά. Η τελευταία, όπως παρατηρεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργος Ντούτσιας, «αποδεκατίστηκε από τον δάκο κυρίως στην ανατολική πλευρά της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ στη Δυτική (π.χ. Αιτωλοακαρνανία και Άρτα), παρόλο που υπήρχε κανονική παραγωγή, επηρεάστηκε από τη μεγάλη ξηρασία». Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 60% της ποικιλίας ελαιοποιήθηκε και, όπως λέει χαρακτηριστικά, «όταν μιλάμε για ελαιοποίηση στην επιτραπέζια ελιά, το λάδι που παράγεται θεωρείται προϊόν απόσυρσης».
Δύσκολα «ακούν» οι αγορές τα σκαμπανεβάσματα των τιμών
Η σαφώς μειωμένη παραγωγή φαίνεται πάντως ότι δίνει στηρίγματα στις τιμές, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Ντούτσια, διαμορφώνονται έως και 50% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, η πράσινη ελιά Χαλκιδικής κινείται στο 1,40 ευρώ/κιλό έναντι 90 λεπτών/κιλό πέρυσι.
Αντίστοιχα, η Καλαμών ξεκίνησε μεταξύ 1,40 και 1,60 ευρώ/κιλό, αναλόγως μεγέθους, και αυτή την περίοδο ξεπερνά τα 2 ευρώ/κιλό για την ακριβή κατηγορία έως 110 τεμάχια στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ υπήρξαν εμπορικές πράξεις στα 2,30-2,50 ευρώ για ποσότητες έως 340 τεμάχια, ανεξαρτήτως μεγεθών, στην περιοχή της Λοκρίδας.
Ο κ. Ντούτσιας θεωρεί ότι «ο παραγωγός θα έχει καλύτερη τιμή, η οποία, παράλληλα, δεν θα είναι και ‘‘απαγορευτική’’ για την αγορά. Ωστόσο, συμπληρώνει ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια «περίοδος προσαρμογής στις εξαγωγές, με σχετικά μικρές ποσότητες να ‘‘φεύγουν’’ στο ξεκίνημα. Είναι κάτι που συμβαίνει όταν έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις τιμών».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου