Απαντήσεις έρχεται να δώσει μετά τα όσα έλαβαν χώρα στο δήμο Βέλου – Βόχας με αδέσποτα ζώα η αρμόδια Αντιδήμαρχος Μαρία Καλλίρη η οποία εντοπίζει “κενά” στην ενημέρωση των δημοτών για τα όσα ο Δήμος πράττει.
Δεδομένης της αδυναμίας ύπαρξης – λόγω οικονομικών- δημοτικού καταφυγίου “ από τον Οκτώβριο του 2016 ο δήμος Βέλου-Βόχας υλοποιεί Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων με τη σύναψη σύμβασης με ιδιώτη κτηνίατρο για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών ” σημειώνει η κ.Καλλίρη.
Από την ενέργεια αυτή προέκυψαν σε 100 αδέσποτα ζώα στειρώσεις, Ηλεκτρονική σήμανση, κλινική εξέταση, εμβολιασμός και επανένταξη όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος (4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4235/2014).
Παράλληλα, λειτουργεί πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του συγκεκριμένου προγράμματος η οποία σύμφωνα με την ενημέρωση “έχει πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων που αφορούν στην περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Επίσης, η επιτροπή έχει την ευθύνη του ελέγχου της ορθότητας και της αλήθειας των καταγγελλομένων περιστατικών.”
Η Αντιδήμαρχος επισημαίνει την συνεργασία που υπάρχει με τις φιλοζωικές οργανώσεις χαρακτηρίζοντάς την “άριστη” αλλά και τα θετικά αποτελέσματα αυτής.
“Ο δήμος Βέλου -Βόχας στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των φιλόζωων και αντίστοιχων οργανώσεων (συνεργαζόμαστε άριστα με τη Φιλοζωϊκή Σικυωνίων «σχέσεις στοργής») με στόχο να διευκολυνθεί το έργο τους, το οποίο αποδίδει ήδη θετικά αποτελέσματα.
Επίσης, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν υπάρξει οι σχετικές δεσμεύσεις τόσο από τον πρόεδρο της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος όσο και από το Ίδρυμα Λάτση για τον προγραμματισμό επιπλέον στειρώσεων στο δήμο μας.
Θετικά αποτιμήθηκαν, επίσης, τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος σίτισης αδέσποτων και αποτελεί άμεσο στόχο η καθιέρωση του προγράμματος μέσα από τη μορφή ανταποδοτικής ανακύκλωσης.”
Στόχος του Δήμου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου , “οι ενέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει” θα πει η κ.Καλλίρη.
Μέχρι τότε, στους προυπολογισμούς περιλαμβάνονται αδιάλειπτα ποσά για την σίτιση των ζώων παρ ότι η ενέργεια που έγινε τα έτη 2017-2018 για πρόσληψη κτηνιάτρου μέσω ΟΑΕΔ δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος από κτηνιάτρους της περιοχής.
Οι πολίτες καλούνται να συνδράμουν το έργο του δήμου
- Δηλώνοντας το δεσποζώμενο ζώο
- Γνωστοποιώντας τον αριθμό microchip ώστε να υπάρχει πλήρης γνώση του αριθμού των ζώων στην περιοχή ευθύνης του
- ενώ όπως γίνεται γνωστό “σύντομα θα υπάρξουν και έλεγχοι ταυτοποίησης”.
Στον τομέα των αδέσποτων η προσπάθεια συνεχίζεται με: Περισυλλογή, Υγειονομικό έλεγχο. Στείρωση, Εμβολιασμό. Ηλεκτρονική επισήμανση και επανένταξη στο χώρο από τον οποίον περισυνελέγησαν
Με πληροφορίες από το moriasnews.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου