«Διαχρονικό το μήνυμα της Επανάστασης του ’21, μήνυμα για την ανεξαρτησία μας, τα εθνικά μας δίκαια την ελευθερία της δική μας και την παναθρώπινη ελευθερία, μήνυμα ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το αδύνατο», σημείωσε από την Καλαμάτα ο Υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του για την σημερινή επέτειο. Ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως οι συνθήκες είναι πια καλύτερες καθώς «μετά τα μνημόνια έχουμε κερδίσει ξανά την εθνική μας κυριαρχία».
Και πρόσθεσε με το βλέμμα στα εξωτερικά ζητήματα:
«Το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας είναι και αυτό που καθορίζει τις σχέσεις μας με την Τουρκία και επιδιώκουμε βέβαια να ξανά αρχίσουμε το διάλογο μαζί της όχι για συνεκμετάλλευση όπως πολύ επιπόλαια γράφεται, αλλά για να ξεκινήσουμε τις ερευνητικές επαφές για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας μας. Και στην Ανατολ. Μεσόγειο προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας και προφανώς του αναφαίρετου δικαιώματος της Κύπρου στους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους. Όλα αυτά είναι πάγιες εθνικές θέσεις…»
Ερωτώμενος για τις δηλώσεις στελεχών σχετικά με το Καστελλόριζο ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως:
«…το Καστελλόριζο όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα, ακόμη κι εάν ανήκει στο Λύκιο πέλαγος αποτελεί μια οργανική ενότητα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, έναν ενιαίο χώρο που αντικρίζει τις τουρκικές ακτές. Και το Δίκαιο της θάλασσας δεν χωρά αντίλογο… Όπως όλα τα νησιά, λοιπόν, το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και όποια άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική.
Στην αναφορά του αυτή μια γυναίκα πλησιάζει τον κ. Κατρούγκαλο και σημειώνει «δεν είστε για παρέλαση , για απέλαση είστε…
Μολονότι ότι γεωγραφικά και υδατογραφικά ανήκει στο Λύκιο Πέλαγος αυτό δεν έχει καμία σημασία ως προς την επήρεια της υφαλοκρηπίδας του. Και δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα θέματα, ούτε μπορούμε να αλλάξουμε της γεωγραφία, αλλά η γεωγραφία δεν είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Για τη νέα πρόκληση Ερντογάν με την Αγία Σοφιά πρόσθεσε «…είναι ένα κτήμα της ανθρωπότητας, οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των Χριστιανών είναι και μια προσβολή στη Διεθνή Κοινότητα και το Διεθνές Δίκαιο. Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου