Πέρασαν 17 χρόνια από τότε που το isthmos.gr βγήκε στο φως του Διαδικτύου. Είναι η μακροβιότερη επαρχιακή ενημερωτική ιστοσελίδα αφού άλλες τοπικές ιστοσελίδες ανά τη χώρα αφού αυτές που λειτουργούσαν τότε έχουν κλείσει μέσα σε αυτό το διάστημα.
Η ιστορία του isthmos είναι ουσιαστικά η ιστορία δυο ατόμων που όταν ξεκινήσαμε ακούγαμε ότι «σε 6 μήνες θα κλείσετε» γιατί «ποιος διαβάζει ειδήσεις από το Ιντερνετ;» Άλλοι μας ρωτούσαν «τι είναι το Ιντερνετ». Ήταν η εποχή της παντοκρατορίας εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.
Σε αυτά τα 17 χρόνια νομίζω ότι υπηρετήσαμε την ενημέρωση με συνέπεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό σε όσους μας παρακολουθούσαν, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε δημοσιογράφοι. Πάνω από όλα κάναμε κάτι που μας άρεσε χωρίς να βάζουμε ταμπέλες (δημοσιογράφοι, παράγοντες, κλπ)
Οι καινοτομίες (τόσο για την περιοχή όσο και για την Ελλάδα) ήταν αρκετές.
Το 2002 στις Νομαρχιακές εκλογές μεταδώσαμε με σιγουριά το αποτέλεσμα στο 40% των καταμετρημένων ψήφων με δικό μας online σύστημα, τη στιγμή που η Νομαρχία επίσημα ήταν ακόμη στο 15%.
Το 2005 σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό TV-Super ξεκινήσαμε να δίνουμε ειδήσεις και σε βίντεο. Ένα μήνα αργότερα ξεκινούσε να κάνει το ίδιο και ο ΣΚΑΙ σε πανελλαδικό επίπεδο ενώ 2 μήνες πριν ξεκινούσε το Youtube
Το 2008 ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε το Facebook ως εργαλείο προώθησης και διανομής των ειδήσεων. Το 2008 επίσης το isthmos έγινε η πρώτη Πελοποννησιακή ενημερωτική ιστοσελίδα.
Το 2009 στις βουλευτικές εκλογές ανοίξαμε πλατφόρμα διαλόγου την ημέρα των εκλογών όπου ο κόσμος μπορούσε να σχολιάσει τις εξελίξεις ενώ την ίδια ώρα έβλεπε τη ροή των αποτελεσμάτων.
Το 2015 το isthmos επεχείρησε να μετασχηματιστεί και σε εφημερίδα (τον «Πολίτη» σε συνεργασία με το δημοσιογράφο Γ. Γουγά) αλλά δυστυχώς το εγχείρημα κατέρρευσε γρήγορα. Το τέλος της εποχής του παραδοσιακού Τύπου, η οικονομική κρίση και τα capital controls ήταν απροσπέραστα εμπόδια.
Υπάρχουν δεκάδες άλλες μικρές ή μεγαλύτερες καινοτομίες τις οποίες επιχειρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς η Κορινθία είναι μια μικρή περιοχή και μια ακόμη μικρότερη αγορά, οπότε οι όποιες καινοτομίες πιθανότατα να μην εκτιμούνται από κανέναν και να μην γίνονται γνωστές πουθενά αλλού. Δεν πειράζει. Εμείς κάνουμε αυτό που μας αρέσει και αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετό.
Σε αυτά τα 17 χρόνια δεν είχαμε κανένα τοπικό μεγαλοπαράγοντα ή πολιτικό ως χρηματοδότη μας. Το μικρό ή το μεγάλο το καταφέραμε με τις δικές μας δυνάμεις και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το υπερηφανευθούμε και κατά συνέπεια ξέρουμε ότι μπορούμε να το ξανακάνουμε. Γιατί ξέρουμε να προσαρμοζόμαστε και να προσαρμόζουμε στις εξελίξεις (ενημερωτικές, τεχνολογικές, κοινωνικές) πριν αυτές συμβούν.
Δεν καταφύγαμε ποτέ στη λογική της ανωνυμίας παρά το γεγονός ότι καταλαβαίναμε ότι έπρεπε να βρουν και οι αδύναμοι μια φωνή για να ξεσπάσουν ή για να αναδείξουν τις θέσεις τους. Παρά το γεγονός ότι για χρόνια είχαμε γίνει στόχος κάποιων ανώνυμων bloggers που προσπαθούσαν να κάνουν εντύπωση θεωρώντας ότι πρέπει να χτυπήσουν τον πρώτο. Όλοι εξαφανίστηκαν στην πορεία.
Στηρίξαμε πρόσωπα που πιστέψαμε, τόσο στην κοινωνία όσο και στην τοπική πολιτική και στην πορεία με λύπη μας (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) διαπιστώσαμε την έπαρση και τον «οππορτουνισμό» τους όταν έπιασαν μια «καρέκλα».
Φυσικά κάναμε και πολλά λάθη είτε λόγω απειρίας, είτε λόγω κακής εκτίμησης. Όμως όλες οι ιστορίες γράφονται με πολλά λάθη και λιγότερες επιτυχίες.
Το isthmos έμεινε ουσιαστικά ανενεργό για 18 περίπου μήνες αλλά δεν κατέβηκε από το Διαδίκτυο. Οι λόγοι είναι αρκετοί αλλά δεν αφορούν το ευρύ κοινό. Σήμερα, μπορούμε να πούμε το isthmos επιστρέφει. Η ενημέρωση που θα παράσχει θα είναι κάπως «ασύγχρονη».
Θα λειτουργεί κατά κύριο λόγο σε εβδομαδιαία βάση με καθημερινές προσθήκες από γεγονότα που θα αξίζει να αναφερθούν. Θα συνεχίσει να κάνει αναλύσεις και εκτιμήσεις που δεν πρόκειται να βρείτε κάπου αλλού στην Κορινθία.
Το isthmos δεν είναι υποχρεωμένο εκ του νόμου να αναρτά κάθε ανακοίνωση πολιτικού ή συλλόγου. Δεν είναι υποχρεωμένο να αναρτά κάθε άρθρο οποιουδήποτε παράγοντα για να λέμε ότι έχουμε νέο υλικό.
Το isthmos στήριζε και θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες των Κορίνθιων που στοχεύουν στην καινοτομία, την ανανέωση, την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα. Θα συνεχίσει να στηρίζει νέους ανθρώπους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μικρές καινοτομίες που σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο αν ειδωθεί η μεγαλύτερη εικόνα.
Τέλος, θα συνεχίσει να έχει ως σήμα τη χελώνα που ακόμη και αν αργεί τελικά φτάνει στον προορισμό της πιο γρήγορα από το λαγό.
Κώστας Ρομπόρας
Y.Γ. Η φωτο που βλέπετε παραπάνω είναι το παλαιότερο στιγμιότυπο που έχει διασωθεί από την υπηρεσία Wayback Machine στις 22 Σεπτεμβρίου 2002.
Υ.Γ.2. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποια στιγμιότυπα από τις μεταμορφώσεις του isthmos μέσα στα χρόνια.
Υ.Γ.3. Στη διεύθυνση https://web.archive.org/web/20020701000000*/isthmos.gr μπορείτε να δείτε την πορεία του isthmos μέσα στα χρόνια
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου