ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Η Κορινθιακή αγροτική κοινότητα είναι πιο εξωστρεφής στην αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών

Στις ορεινές περιοχές του Νομού Κορινθίας στην Πελοπόννησο, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, οι τοπικές μικρές γεωργικές επιχειρήσεις στρέφονται στην εξωστρέφεια για να επιβιώσουν στην οικονομική κρίση.

από την Αλεξία Βλάχου

ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ, Ελλάδα, (Xinhua) - Στις ορεινές περιοχές του Νομού Κορινθίας στην Πελοπόννησο, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, οι τοπικές μικρές γεωργικές επιχειρήσεις στρέφονται στην εξωστρέφεια για να επιβιώσουν στην οικονομική κρίση.

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Eurostat, οι ελληνικές εξαγωγές κατά το προηγούμενο έτος ανήλθαν σε 28,8 δισεκατομμύρια ευρώ (34 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), σημειώνοντας αύξηση 13% σε ετήσια βάση.

Περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα, με μεγάλες κοιλάδες και πλούσια βουνά, η ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου στεγάζει πολλά γευστικά προϊόντα, όπως σταφίδες, εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα και παραδοσιακούς παλμούς.

Αν και ο γεωργικός τομέας, ο οποίος συμβάλλει στο 4,1% του ΑΕΠ, χαρακτηρίζεται από μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και χαμηλές επενδύσεις κεφαλαίου, οι τοπικοί επιχειρηματίες εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών ώστε να είναι ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά.

Ο τυροβόλος τρίτης γενιάς, ο Markos Leggas συνεχίζει την οικογενειακή του επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1936 από τον παππού του. Μετά από χρόνια συνεχών προσπαθειών, κατάφερε να κάνει τα προϊόντα του όπως το τυρί φέτα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα δημοφιλή από τη Νορβηγία και τη Γαλλία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Ζηλανδία.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε πτώση κατά 50% στο λιανικό εμπόριο, το 20% στο χονδρικό εμπόριο και το ποσοστό κέρδους μας μειώθηκε δραματικά. Για το λόγο αυτό, προσπαθούμε να αναζητήσουμε ευκαιρίες στο εξωτερικό», ανέφερε ο Λέγκας στο Xinhua κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του .

«Ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι εξαγωγές είναι ο μόνος τρόπος», σημείωσε.

"Οι εξαγωγές μας αποτελούνται από το 10% της παραγωγής μας και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στο 50% τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε.

Λειτουργώντας 24 ώρες επτά ημέρες από το χρόνο, η ζωή ενός τυροκομείου δεν είναι εύκολη.

"Επεξεργαζόμαστε 2.500 τόνους πρόβειου και αιγός γάλακτος από την ορεινή περιοχή της Κορινθίας, του Φενεού και του Στυμφαλία. Το γάλα μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιολογικό, καθώς παράγεται από το γάλα των ελεύθερων ζώων. την περιοχή, έχουν μια λεπτή γεύση », τόνισε.

Για την Leggas, η παράδοση και η τεχνολογία πρέπει να είναι σε αρμονία. Οι εγκαταστάσεις του είναι από τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα με τις πλέον σύγχρονες υγειονομικές συνθήκες, τονίζει.

"Τα προϊόντα μας φέρνουν τις παραδοσιακές συνταγές που διατηρούμε στις τελευταίες τρεις γενιές στην οικογένειά μας", ανέφερε ο Leggas.

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, τα ελληνικά προϊόντα είναι πολύ υψηλής ποιότητας, αλλά δεν έχουν τίμημα, καθώς είναι ακριβότερα, σύμφωνα με τον τυροκόμο.

"Στη Βουλγαρία ή στη Δανία χρησιμοποιούν γάλα αγελάδας το οποίο είναι φθηνότερο, χρησιμοποιούμε γάλα κατσίκας και προβάτου που είναι διπλάσιο από την τιμή της αγελάδας", σημείωσε.

Τα τοπικά προϊόντα αποτελούν διέξοδο και για τους ηλικιωμένους που επιστρέφουν στη πατρίδα τους μετά από σύνταξη και θέλουν να προσφέρουν περισσότερα.

Η Άννα Ντάρη, συνταξιούχος, μετακόμισε από την Αθήνα στον οικισμό Γκούρα στις δυτικές πλαγιές του όρους Ζήρεια με τον σύζυγό της για να καλλιεργήσει όσπρια και βότανα.

"Στην περιοχή, σε 20.000 εκτάρια καλλιεργούνται πανώλες ΠΟΠ, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών βανίλιας του Feneos, των κίτρινων μπιζελιών, των φακών και των άλλων όσπριων.

Τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), δίνουν πρόσθετη αξία, οι γεωργοί αναγνωρίζουν την προτίμηση των ανθρώπων και συνεχίζουν να τις καλλιεργούν υπό καλύτερες συνθήκες ", εξήγησε στον Xinhua.

Ο Γιώργος Γκιούλης είναι πρωτοπόρος στην βιολογική αμπελουργία και παράγει βιολογικά κρασιά από ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Chardonnay, cabernet sauvignon και Agiorgitiko, σε υψόμετρο 800 μέτρων στο χωριό Klimenti στις απότομες πλαγιές του βουνού Ziria κοντά στο λίμνη Στυμφαλία.

"Οι εξαγωγές φτάνουν το 30% της παραγωγής μας, προσπαθούμε πάντοτε να εξάγουμε, κάποιες απόπειρες πήγαν καλά και μερικές όχι, έχουμε τέλεια συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τον Καναδά", είπε στον Xinhua.

Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση έπληξε την παραγωγή κρασιού και την ανάπτυξη του τομέα.

"Η εσωτερική αγορά μειώθηκε κατά 80% τα τελευταία χρόνια, αλλά βλέπουμε θετική εξέλιξη από την ανάπτυξη του τουρισμού, με τα ελληνικά νησιά όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Μύκονος και η Ρόδος, λόγω της αύξησης των τουριστών" .

Σύμφωνα με τον Γκιούλη, ο οποίος διευθύνει το οινοποιείο με το γιο και την κόρη του, θέλουν να φτάσουν στο 50% των εξαγωγών και στο 50% στην Ελλάδα.

Αν και ο τουρισμός παρουσιάζει ορισμένα θετικά σημάδια, οι παραγωγοί οινοποιίας, όπως και άλλες μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις τράπεζες λόγω ελέγχων κεφαλαίου.

"Ο τομέας χρειάζεται τεχνική βοήθεια και επενδύσεις. Έχουμε εισέλθει στην ξένη αγορά, αλλά χρειαζόμαστε υποστήριξη ... για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την οικονομία μας", τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιούλη, ο αντιδήμαρχος της παραθαλάσσιας πόλης Ξυλόκαστρο Πάνος Καλύβας συμφωνεί ότι στο εξαγωγικό εμπόριο τα πράγματα πρέπει να είναι πιο απλά όσον αφορά τη γραφειοκρατία και τα τελωνεία.

«Η Ελλάδα εισάγει σημαντικά περισσότερα τρόφιμα και ποτά από ό, τι εξάγει και είναι κρίμα σε αυτήν την ευλογημένη χώρα που παράγει τόσες πολλές καλής ποιότητας προϊόντα για να μην τις εξάγει», δήλωσε ο Καλύβας. (1 ευρώ = 1,18 δολάρια ΗΠΑ)

https://ift.tt/IbeTdb


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Πελοπόννησος

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video