ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΑΠΑΙΤΗΣΗ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Από τις τρεις τελευταίες ελαιοκομικές περιόδους, στις δυο σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές, λόγω προσβολών από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο και εντομολογικούς εχθρούς, κυρίως από τον δάκο.
Συγκεκριμένα:
Στην ελαιοκομική περίοδο 2016/2017 η παραγωγή στο Νομό μας και λόγω των παραπάνω προσβολών, έπεσε σε 36.000 τόνους.
Στην ελαιοκομική περίοδο 2017/2018 η παραγωγή έφθασε τους 65.000 τόνους, ήταν η καλή χρονιά και σε ποσότητα και σε ποιότητα, διότι δεν είχαμε προσβολές, από γλοιοσπόριο και δάκο.
Η ελαιοκομική περίοδος 2018/2019 ήταν δύσκολη για τους ελαιοπαραγωγούς, αφού η συνολική παραγωγή, έπεσε στους 38.000 τόνους για όλη την Μεσσηνία.
Η οικονομική ζημιά, κατά την τελευταία περίοδο, οφείλεται όχι τόσο στην ποσοτική μείωση, αλλά κυρίως στην ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος λόγω και πάλι των παραπάνω προσβολών.
Αν στις προσβολές αυτές, συνυπολογίσουμε και τις ζημιές, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τότε η συνολική ζημιά, που υπέστησαν οι παραγωγοί μας, είναι πολύ μεγάλη.
Εξίσου μεγάλες ζημιές παρατηρήθηκαν και στις βρώσιμες ελιές.
Για να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα στη νέα ελαιοκομική περίοδο, είναι ανάγκη να καταγραφούν τα προβλήματα, οι αστοχίες και τα λάθη.
Η έγκαιρη έκδοση των αποφάσεων, που αφορούν την έναρξη του προγράμματος, της πρόσληψης του προσωπικού και της σχετικής ρύθμισης, για τον έλεγχο προσυμβατικού έργου για το νέο έτος, θα βοηθήσει στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.
Εκτός αυτού, θα πρέπει, επιπλέον να ληφθούν μέτρα όπως:
  1. Επαρκής χρηματοδότηση του Προγράμματος, ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες και οι απαραίτητοι ψεκασμοί με βάση τα προβλεπόμενα επιστημονικά κριτήρια.
  2. Ορθολογική κατανομή των πιστώσεων στις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας με κριτήρια.
  3. Αύξηση του προσλαμβανόμενου εποχικού προσωπικού (τομεάρχες δακοκτονίας).
Στην Μεσσηνία εγκρίθηκαν για φέτος 17 τομεάρχες, όταν το 2007, ήταν 33.
  1. Μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαγωνιστικών διαδικασιών, για ανάδειξη των εργολάβων ψεκασμού και παγιδοθεσίας.
  2. Τροποποίηση του ισχύοντος ορίου των μετακινήσεων του προσωπικού δακοκτονίας, ώστε να αυξηθεί η παρουσία τους στους ελαιώνες.
  3. Αξιοποίηση όλων των επιστημονικών δεδομένων από σχετικές έρευνες και μελέτες, που αφορούν τα θέματα επιλογής και διαχείρισης των γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.
  4. Εφαρμογή ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης, με εξειδικευμένο λογισμικό, στην αντιμετώπιση του δάκου, όπως εφαρμόζεται σε ορισμένες περιοχές του Νομού μας, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.
Οι τιμές φέτος του ελαιολάδου, είναι εξευτελιστικές και οι παραγωγοί μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρνήθηκε οποιαδήποτε αποζημίωση ακόμη και για το μέρος της ζημιάς, που προήλθε ή μεγάλωσε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ευνόησαν τον δάκο και το γλοιοσπόριο.
Υπουργείο, Αρμόδιοι Φορείς και Υπηρεσίες πρέπει από τώρα να λειτουργήσουν συντονισμένα για να προστατεύσουν την ερχόμενη σοδειά.
Αν  υποβαθμιστεί για άλλη μια φορά ποιοτικά το λάδι μας- που είναι το καλύτερο του κόσμου- τότε η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη και καταστροφική για τους παραγωγούς μας.
Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Πελοπόννησος

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video